MAKSI ROJSTNI DAN (6–11 let)

 

   TRAJANJE PROGRAMA: 150 minut
   ŠTEVILO UDELEŽENCEV: do 20 otrok

   POTEK PROGRAMA
   • Sprejem in obdaritev (15 min)
   • Delavnica
   • Rojstnodnevni napev, pogostitev, rajanje (45 min)

   CENA
   • do 10 otrok: 100 eur; nedelja: 125 eur
   • do 15 otrok: 125 eur; nedelja: 150 eur
   • do 20 otrok: 145 eur; nedelja: 170 eur
     (Cenik velja od 1. 10. 2015)

TERMINI
• četrtek popoldne z zaključkom do 19.30
• sobota in nedelja dopoldne od 10.30 z zaključkom do 13.00
• sobota in nedelja popoldne od 14.00 z zaključkom do 16.30
• drugi dnevi med tednom z zaključkom do 17.30
  POGOSTITEV
   Hrano in pijačo priskrbite sami, za pribor in krožnike poskrbimo v muzeju.
   Prosimo, da hrano in pijačo prinesete 10 minut pred začetkom prireditve. Mogoča je tudi dostava hrane ob določeni uri
   (npr. telefonsko naročilo pizze).

   PROSTOR
   Rojstnodnevni programi potekajo v razstavnem prostoru in pedagoški sobi Narodnega muzeja Slovenije – Prešernova ali Metelkova.

   PRIJAVE IN DODATNE INFORMACIJE
   Vsak delavnik med 8. in 16. uro na 051 384 888 ali Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. .
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DELAVNICE

Zaklad

PISANE SLIKE, MAGIČNE OBLIKE

Raznolikost barv in oblik, ki jih ustvarja brezmejnost domišljije, nakitu daje pridih magičnosti. In če ste mislili, da je bil nakit rezerviran samo za nežnejši spol, ste se krepko zmotili!

Zaradi prenove dela stalne razstave programa od 2.9.2019 do 22.11.2019 ne izvajamo.

Preberi več ...


Trajanje: 150 minut
Lokacija: Narodni muzej Slovenije – Prešernova
Vabilo (PDF)

Na delavnici bomo na igriv način spoznavali nakit iz preteklih obdobij, primerjali različne materiale za izdelavo in spoznavali njegov pomen. Ogledali si bomo njegovo priljubljenost pri zvezdnikih in se poigrali z lastnimi kreacijami. Ob obilici smeha in zabave se bomo tudi sami odeli v pisane oblike, narejene po navdihu in domišljiji.


ZakladODVIJ POVOJE IN ODKRIJ VEČNOST

Življenje starih Egipčanov že stoletja buri človeško domišljijo. Pridruži se nam na potovanju po reki Nil, kjer bomo sodelovali pri gradnji piramid ter napisali sporočilo v hieroglifih.

Preberi več ...


Trajanje: 150 minut
Lokacija: Narodni muzej Slovenije Prešernova
Vabilo (PDF)

Te zanima, katera božanstva te lahko ubranijo težav na poti ali pa bi rad spoznal skrivnosti večnosti in nesmrtnosti? Vse to lahko doživiš na staroegipčanski rojstnodnevni zabavi. Mumija Akesuita te že nestrpno pričakuje!


PIRATI ZakladNA LOVU ZA ZAKLADOM

Spremenite se v prave pirate in se nam pridružite na pustolovski avanturi, polni preizkušenj.
V muzeju vas čaka skrit zaklad!

Preberi več ...


Trajanje: 150 minut
Lokacija: Narodni muzej Slovenije Prešernova in Metelkova
Vabilo (PDF): Metelkova ali Prešernova

Kaj so zakladi? Ali resnično obstajajo? Mar so zakladi zastonjski dar z neba ali nagrada za spretnost in pogum? Pridi in se nam pridruži na pustolovski avanturi, polni pasti in preizkušenj, na kateri bomo spoznali in prevzeli vloge najbolj slavnih piratov in piratk: od Črnobradca do Jacka Sparrowa in Alwide ter mnogih drugih. Z zadostno mero poguma in piratskih zvijač ti bo morda uspelo odkriti, kje v muzeju je skrit pravi pravcati zaklad.


ZakladKOLIŠČARJI IN IZGUBLJENO BODALO

Pobegnite v čas koliščarjev! Nam bo s skupnimi močmi uspelo sestaviti koliščarsko naselje ter poiskati bodalo, ki ga je pred več tisoč leti izgubil Neokretni Karp?

Zaradi prenove dela stalne razstave programa od 2.9.2019 do 22.11.2019 ne izvajamo.

Preberi več ...


Trajanje: 150 minut
Lokacija: Narodni muzej Slovenije Prešernova
Vabilo (PDF)

Kako daleč seže domišljija, ko med arheološkimi predmeti oživimo zgodbo o rodu Brkatega Soma, ki jo je Janez Jalen spletel v slovitem romanu Bobri?
Na delavnici bomo v vlogi bakrenodobnih koliščarjev iz plemen Somovcev in Turovcev pobegnili v čas, ko je Ljubljansko barje še prekrivala voda. Ostrorogemu Jelenu in Jezerni Roži bomo pomagali zgraditi novo kolišče, poiskali pa bomo tudi bodalo, ki ga je pred šest tisoč leti izgubil Neokretni Karp. Ob tem bomo odkrivali nahajališča bakrove rude, trgovali z zaščitnimi talismani, potovali po poplavljenem Ljubljanskem barju, se preizkusili v tkanju, prodali bobrov kožuh ter se naučili določiti starost deblaka! V ustvarjalnem delu si bomo izdelali glineni kalup za sekiro, v katerega bomo namesto bakra ulili maso iz kremenita.


ZakladDETEKTIVI PRETEKLOSTI

Vabljeni v družbo pravih arheologov! Le kakšni muzejski predmeti so zakopani v našem arheološkem peskovniku?

Preberi več ...


Trajanje: 150 minut
Lokacija: Narodni muzej Slovenije Prešernova
Vabilo (PDF)
Delavnica  poteka od maja do septembra v lepem vremenu. Oblecite se primerno za izkopavanja v arheopeskovniku.

Ali ste vedeli, da je arheologija veliko več kot nevarna pustolovščina Indiana Jonesa in iskanje starodavnih zakladov?
Zato otroke vabimo v družbo arheologov, ki nam bodo podrobno predstavili svoje delo ter nas podučili o pomenu in izpovednosti arheoloških ostankov. Pomagali jim bomo pri reševanju zapletenega primera ter se tudi sami izurili v arheoloških izkopavanjih na muzejski zelenici. Ugotovili bomo, da so izkopavanja le eden od načinov odkrivanja preteklosti. Izkopane predmete bomo kot pravi arheologi-detektivi skrbno preučili in spoznali, kakšno pot prepotujejo od odkritja do muzejske vitrine, ter prisluhnili zgodbam, ki jih skrivajo v sebi.

 

Zaklad

NOČ IMA SVOJO MOČ: Z LUČKAMI PO MUZEJU

Ko se nad mesto spusti mrak, vas vabimo na muzejsko pustolovščino, začinjeno s ščepcem vragolij, interaktivnosti in dobre volje!

Preberi več ...


Trajanje: 150 minut
Lokacija: Narodni muzej Slovenije – Prešernova
Vabilo (PDF)
Delavnica  poteka od novembra do februarja ob četrtkih popoldan.

Kaj se zgodi, ko se luči v muzejskih dvoranah ugasnejo? Ali predmeti oživijo? Kakšne zgodbe nam lahko razkrijejo? Spoznali bomo simbole svetlobe, ki se pojavljajo v našem muzeju in se podali v svet teme, kjer se bomo naučili kako so duhove izganjali že stari Rimljani. Le najbolj pogumni bodo za konec prejeli svetlečo zapestnico! Naš dom pa nam bo še dolgo osvetljevala čudovita lanterna, ki jo bomo izdelali na ustvarjalni delavnici.

 

 

BRANITE IMPERIJ, BARBARI PRIHAJAJO!

Kaj je bila skrivnost uspeha rimske vojske?
Postani rimski vojak in na kratkem vojaškem pohodu premagaj barbare!

Preberi več ...Trajanje: 150 minut
Lokacija: Narodni muzej Slovenije Prešernova
Vabilo (PDF)

Pred več kot 2000 leti je rimska vojska iz osrčja Italije začela osvajalni pohod. Ustavila se je na severu Britanije, v gozdovih Germanije, na bregovih Evfrata in v puščavi severne Afrike. Imperij, ki so ga osvojili z mečem, so branili z mogočnim obzidjem, imenovanim limes, katerega veličastni ostanki še danes kljubujejo času. Kaj je bila skrivnost njihovega uspeha – oborožitev ali organizacija? Kako so legije osvojile nešteta mesta in porazile številna ljudstva? Zakaj je propadel eden največjih imperijev v zgodovini človeštva in kaj je ostalo po njem v Sloveniji in Evropi? Spoznali bomo oborožitev rimske vojske, način bojevanja, pomen prostora današnje Slovenje v rimskem času in se tudi sami podali na kratek vojaški pohod!

 

MEDALJA ZA ZMAGO!Zaklad

Preizkusili se bomo v sabljanju, se spoznali z nekaj osnovnimi koraki napada in obrambe, na koncu pa priredili pravo tekmovanje!

Preberi več ...

 

 

Trajanje: 150 minut
Lokacija: Narodni muzej Slovenije – Metelkova
Vabilo (PDF)


Sabljaški mojster Rudolf Cvetko (1880 - 1977) je prvi Slovenec, ki je osvojil olimpijsko medaljo. Na Petih olimpijskih igrah v Stockholmu leta 1912 je kot član avstrijske sabljaške reprezentance osvojil srebro v ekipnem tekmovanju s sabljo, po letu 1945 pa je z vzgojo sabljačev, trenerjev in sodnikov postavil temelje organiziranega sabljaškega športa v Sloveniji. Sprehodili se bomo med njegovimi odlikovanji, skušali ugotoviti kaj je upodobljeno na olimpijski medalji ter se naučili nekaj zanimivosti o tem športu. Preizkusili se bomo v sabljanju, se spoznali z nekaj osnovnimi koraki napada in obrambe, na koncu pa priredili pravo tekmovanje! Replike medalj bomo potipali in se jih od bliže ogledali ter si za konec izdelali čisto svoje odlikovanje!

 


ZakladJAMSKI LJUDJE IN PIŠČAL

Le kakšno je bilo življenje kamenodobnih ljudi? Pridruži se naši ekipi in spoznaj številna kamnita orodja – nam bo uspelo v kost izvrtati luknjo in izdelati piščal?

Zaradi prenove dela stalne razstave programa od 2.9.2019 do 22.11.2019 ne izvajamo.

Preberi več ...


Trajanje: 150 minut
Lokacija: Narodni muzej Slovenije Prešernova
Vabilo (PDF)

Na delavnici bomo na otrokom prilagojen način osvetlili eksponat svetovnega pomena, neandertalčevo piščal iz jame Divje babe. Razložili bomo razvoj človeka, ki je pomemben za razumevanje pomena te arheološke najdbe. Tematiko bomo predstavili ob razstavljeni piščali in slikovnem gradivu, predmete bomo lahko otipali, izdelavo neandertalčeve piščali pa bomo tudi praktično prikazali. Program bomo zaključili z družabno igro »Lov na mamuta«, v ustvarjalnem delu pa si bo vsak izdelal kamenodobno sulico.

 

VITEZI NA POHODU!Zaklad

Brez vitezov v sijočih oklepih si srednjega veka sploh ne znamo predstavljati.
Postani vitez tudi ti in izdelaj čisto svoj meč!

Preberi več ...


Trajanje: 150 minut
Lokacija: Narodni muzej Slovenije Prešernova in Metelkova
Vabilo (PDF): Metelkova ali Prešernova
Za delavnico Vitezi na Pohodu! velja nedeljska cena. Delavnico je mogoče izvesti od ponedeljka do sobote.

V Narodnem muzeju Slovenije hranimo zanimivo srednjeveško gradivo.
Ob ogledu pravega viteškega orožja in oklepa bomo spoznali, kdo so bili vitezi ter kako sta potekala urjenje in obred povitezitve.
Mar so bili možje v železu resnično zasanjani poeti, kot pravijo legende, ali predvsem surovi bojevniki, kot kažejo orožje in kronike? O tem in še več na delavnici, na kateri bomo potežkali pravi meč in izdelali svojega.

 


Mnenje staršev o rojstnodnevnih delavnicah: "Čeprav kakšen dan kasneje kot je bilo sprva mišljeno, vam želim prenesti pozitivno povratno informacijo Zale in njenih povabljenih prijateljev... Vsi udeleženci sobotnega praznovanja Zalinega RD v Narodnem muzeju Slovenije so bili navdušeni nad programom in dobrim vzdušjem. Midva z možem se pridružujeva pohvali tudi glede organizacije. Hvala lepa se enkrat! Pozdrav in zahvala tudi obema Petrama!" Denija.