PONUDBA REPLIK

OLJENKEErotReliefna oljenka z upodobitvijo erota
Emona (Ljubljana), 1. stoletje
Cena: 7,00 EUR

VeperReliefna oljenka z upodobitvijo vepra
Emona (Ljubljana), 1. stoletje
Cena: 7,00 EUR


loncarOljenka z masko in pečatom lončarja
Drnovo, 1.–2. stoletje
Cena: 7,00 EUR


Maska2Oljenka z masko in pečatom lončarja
Emona (Ljubljana), 2. stoletje
Cena: 7,00 EUR


skoljkaReliefna oljenka z upodobitvijo školjke
Emona (Ljubljana), 1. stoletje
Cena: 7,00 EUR


KristusReliefna oljenka s Kristusovim monogramom
Neznano najdišče, 4.–6. stoletje
Cena: 7,00 EUR


Reliefna oljenka z geometrijskim okrasom
Neznano najdišče, 2. pol. 1.–zač. 2. stoletja
Cena: 7,00 EUR


RibicReliefna oljenka z upodobitvijo ribiča
Emona (Ljubljana), 1. stoletje
Cena: 7,00 EUR


MerkurKIPEC BOGA MERKURJA
bron
Bronasta plastika je izdelek delavnic v Italiji, ki jih časovno lahko uvrstimo v konec 1. in začetek 2. stoletja. Figura Merkurja predstavlja golo moško figuro s pokrivalom (petasos), iz katerega štrlita krilci in ibisovo pero. V eni roki drži vrečko (marsupium), v drugi roki pa rog obilja. 12,8 cm visok kipec je bil najden kot pridatek v slučajno odkritem grobu na Tinjanu, v vasi, ki leži na istoimenskem hribu severozahodno od Kopra.
Cena: 210 EUR


LEV IZ SERMINA
bron
Sermin pri Kopru, 1. stoletje pr. n. št.
Replika rimskega bronstega leva
Cena: 13,40 EUR


KonjicekKONJIČEK
glina
Podzemelj v Beli krajini, 7. stoletje pr. n. št.
Precej robato narejen konjiček je majavo postavljen na štiri neenakomerno okrogla kolesca. Uporabljali so ga lahko kot otroško igračo, skupaj še z nekaterimi živalskimi figurami – med njimi je tudi ropotuljica v obliki kokoši – ali pa je bil votivni dar.
Dve velikosti.
Cena mali: Razprodano!
Cena velik: 12,00 EUR


Casa_obrazČAŠA Z UPODOBITVIJO ČLOVEŠKEGA OBRAZA
glina
Čaša z reliefno upodobitvijo človeškega obraza iz 2. polovice 1. stoletja, ki je bila najdena v grobu emonskega meščana.
Cena: 7,00 EUR


skodelicaSKODELICA Z ROČAJEM Z MOSTA NA SOČI
glina
Skodelica iz gline je veren posnetek posodice, najdene leta 1886 na Mostu na Soči (nekdaj Sv. Lucija pri Tolminu) v okviru načrtnih raziskovanj enega največjih evropskih prazgodovinskih grobišč iz starejše železne dobe, ki je štelo več kot 6000 žganih pokopov.
Grobišče je pripadalo naselbini, ki je bila središče prazgodovinske skupnosti, ki je prebivala v Posočju v starejši železni dobi (8.–4. stoletje pr. n. št.). Njenega imena ne poznamo, zato je bil zanjo uveljavljen strokovni naziv svetolucijska skupina. Po noši in obredju je najbolj podobna severnoitalskim Venetom.
Cena: Razprodano!


PresernDOPRSNI KIP (DR. FRANCE PREŠEREN)
bron
Kipar Franc Ksaver Zajec (1821–1888) je leta 1865 izdelal mavčno doprsje dr. Franceta Prešerna, nedosegljivega slovenskega pesnika (1800–1849). Doprsje velja za prvi znani ohranjeni, nekoliko idealizirani pesnikov portret, narejen po neoklasicističem vzoru.
Cena: 170,00 EUR


KroznikDESERTNI KROŽNIK
keramika
Daljnega leta 1863 je Florian Konšek v Kamniku ustanovil prvo tovarno keramike. Znana je bila predvsem po kvalitetni namizni posodi zanimivih oblik s stiliziranimi reliefnimi vzorci. Tehniškega znanja kamniškim keramikom torej ni manjkalo. Zelo uspešno so se preiskusili tudi pri zahtevnejših izdelkih, kot sta desertna krožnika z zanimivim reliefno izstopajočim poslikanim okrasjem. Preprost, a izredno učinkovit mrežast zvezdasto oblikovan vzorec presega dotedanjo estetiko in že napoveduje okus nove dobe.
Cena: 75 EUR (Trgovina NMS – Metelkova)


KocenKOCEN
steklo
Kozarec kocen je tipični izdelek srednjeevropskih gozdnih steklarn, v svoj program pa so ga vključile tudi mestne steklarne beneškega tipa. V 16. stoletju so v Ljubljani delovale tri steklarne. Tehnološko so bile sposobne tudi ambicioznejših naročil. Iz inventarja Khislove steklarne je razvidno, da je izdelovala kozarce sorodnega tipa, zato upravičeno domnevamo, da se med njimi pojavljajo tudi kozarci koceni.
Cena: 62 EUR (Trgovina NMS – Metelkova)


KIPEC EMONCA
Pozlačen bronast kip (provincialno delo, verjetno iz prve polovice 2. stoletja) prikazuje moškega približno naravne velikosti v značilnem rimskem oblačilu.

S tem monumentalnim portretom je ovekovečena podoba premožnega prebivalca Emone (rimskega mesta na območju središča današnje Ljubljane). Kip je krasil njegov grob blizu severnih emonskih vrat. Tako dobro ohranjeni rimski bronasti kipi so redkost, saj so jih zaradi dragocenosti materiala pogosto pretopili.
Original hrani Narodni muzej Slovenije.

Cena: 13,90 EUR


KIPEC BOGINJE VIKTORIJE
Cena: 210 EUR


PLAKETA SABLJAŠKEGA DRŽAVNEGA PRVENSTVA
Rudolf Cvetko (1880–1977) je sodeloval pri ustanovitvi sabljaške sekcije pri športnem društvu Ilirija v Ljubljani leta 1929. V njej je vse do začetka 2. svetovne vojne opravljal odgovorne funkcije ter pomembno pripomogel k razmahu sabljaškega športa na Slovenskem. Tako je v dvorani Trgovskega doma v Ljubljani junija 1940 organiziral tudi državno prvenstvo v sabljanju, kjer so se ponovno izkazali njegovi učenci. Po končanih borbah je Rudolf Cvetko podelil zmagovalcem mojstrsko izdelane plakete, ki jih je oblikoval akademski kipar Franc Gorše. Predmet je iz »Športne zbirke Rudolfa Cvetka« Narodnega muzeja Slovenije, prvega Slovenca, ki je osvojil olimpijsko medaljo (Stockholm 1912) (inv. Št. N23952).

Cena: 65 EUR


PLAKETA 10. ARMADNEGA SABLJAŠKEGA PRVENSTVA
Cena: 50 EUR