Stalne razstave

PRAZGODOVINSKI ZAKLADI NARODNEGA MUZEJA SLOVENIJE

Prenavljamo! 
Pripravljamo novo stalno razstavo Železnodobne zgodbe s stičišča svetov, zato je razstava od 1. septembra do sredine decembra 2017 zaprta. Ogled najlepših in najpomembnejših predmetov iz muzejske prazgodovinske zbirke – slovite neandertalčeve piščali iz Divjih bab, situle z Vač in bronastodobnih zlatih našivkov z obale Blejskega jezera (najstarejših zlatih predmetov z območja Slovenije) – je mogoč kljub prenovi: ogledate si jih lahko na začasni postavitvi v prvem nadstropju. 
 

Si želite najdišče najstarejšega glasbila na svetu ogledati tudi v živo? Vabimo vas na vodeni ogled Arheološkega parka Divje babe!
Informacije in prijave: Lokalna turistična organizacija Laufar Cerkno
Močnikova ulica 2, 5282 Cerkno
E: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. , T: +386 (0)5 373 46 45
www.visitcerkno.si

 

SREDNJEVEŠKE ZGODBE S STIČIŠČA SVETOV

Od 1. marca 2016 na Muzejski

Narodni muzej Slovenije je pred dobrim letom dni kot prvi del nove stalne arheološke razstave javnosti predstavil svoje Rimske zgodbe s stičišča svetov in se s tem pridružil praznovanju 2000-letnice Emone. Zdaj muzejsko pripoved nadaljujemo z izjemnim gradivom iz obdobja od propada zahodnega rimskega cesarstva do konca srednjega veka.

Razstavo oblikujejo trije temeljni sklopi, naslovljeni Rimski svet se podira, Nova domovina Slovanov in Svet srednjega veka. Arheologi in konservatorji so poskrbeli, da si bodo obiskovalci muzeja lahko ogledali dragoceno opremo in nakit tedanjih prebivalcev ter spoznali njihova bivališča in navade. Poseben kotiček je namenjen otrokom, da se bodo lahko z igro odpravili na potovanje v nemirni čas pozne antike.

Ob razstavi je izšel tudi katalog avtorjev dr. Timoteja Knifica in dr. Tomaža Nabergoja.

RIMSKE ZGODBE S STIČIŠČA SVETOV

Od 23. avgusta 2014 na Muzejski

Leto 14 ali 15. Emona se ponaša z veliko novogradnjo. Nanjo slovesno namestijo marmorni cesarski napis z elegantnimi črkami: Pokojni cesar Avgust ter njegov posinovljenec in naslednik cesar Tiberij sta finančno omogočila pomembno gradnjo v mestu ...

Ta napisni kamen je delno ohranjen – hrani ga Narodni muzej Slovenije – in postal je povod za praznovanje Emone 2000.

Več ...

RIMSKI LAPIDARIJ NARODNEGA MUZEJA SLOVENIJE

slika4

Od 15. junija 2006 na Muzejski

Na ogled je zbirka več kot 200 kamnitih spomenikov z rimskimi latinskimi napisi, polna informacij o spomenikih in rimskem obdobju na slovenskem ozemlju.

Več ...

ZGODOVINSKE IN UMETNOSTNE ZBIRKE

logo

Od 3. decembra 2008 na Metelkovi

Po domala dvestotih letih zbiranja vsakovrstnih predmetov, ki so se izdelovali in uporabljali na naših tleh in so značilni in pomembni za Slovenijo in Slovence, je od leta 2008 odprta stalna študijska razstava izbranega gradiva. Na ogled je v novi stavbi Narodnega muzeja Slovenije Metelkova.

Na ogled je nova razstava Glasbila: ta so bila sicer v manjšem obsegu na ogled že v okviru razstave Elipse umetnosti + glasbe.

Več ...

Stran 1 od 2