Dogodki

DRAŽBA STARIN IN UMETNIN

Nedelja, 31. marca 2019, ob 18. uri, Muzejska

Vabimo vas na dražbo starin in umetnin, ki jo v Narodnem muzeju Slovenije prireja Carniola Antiqua.

Ogled predmetov in prijave:

  • v petek, 29. marca 2019, od 15. do 18. ure,
  • v soboto, 30. marca 2019, od 10. do 18. ure in
  • v nedeljo, 31. marca 2019, od 10. do 13. ure.
Več ...

SKRIVNOSTNI SVET FARAONOV

Četrtek, 29. septembra 2016, med 17. in 20. uro v Narodnem muzeju Slovenije – Prešernova

Ob izteku poletnega odpiralnega časa vas na zadnji »dolgi četrtek« letos prijazno vabimo na predstavitev nove kolekcije nakita FreyWille Pharaoh, ki so jo navdihnili mistični simboli starega Egipta.

Ob tej priložnosti se lahko podate na virtualni sprehod po Dolini kraljev in ogled notranjosti piramid, mag. Tomislav Kajfež pa nas bo popeljal v 19. stoletje, ko je takratni Deželni muzej v Ljubljani prejel skrivnostno pošiljko iz Egipta, ki še danes buri našo domišljijo.

Več ...

Obletnica ustanovitve KULTURNE SOSESKE: vodeni ogled razstave VELIKANSKA NAJDBA

Sobota, 17. septembra 2016, ob 15. uri v Narodnem muzeju Slovenije – Prešernova

Ob prvi obletnici ustanovitve Kulturne soseske vas vabimo na vodeni ogled razstave VELIKANSKA NAJDBA. Prva odkritja kolišč na Ljubljanskem barju.
Vodi soavtorica Elena Leghissa.

Vstopnina po ceniku, za vodstvo ni doplačila.

Dogodek je del programa Kulturne soseske (pdf, 241 KB).

Več ...

Modni dogodek MALA ČRNA OBLEKA

Sobota, 18. junija 2016, ob 22. uri v Narodnem muzeju Slovenije – Prešernova

Z modnim dogodkom Mala črna obleka simbolno zaokrožujemo kreativno popotovanje 42 kilometrov dolge črne niti iz bombaža, ki je najprej pomembno dopolnjevala razstavo Belo zlato. Porcelan iz zbirke Narodnega muzeja Slovenije. Ob koncu razstave pa ni pristala v smeteh, pač pa jo je Narodni muzej Slovenije podaril Oddelku za tekstilstvo, grafiko in oblikovanje Naravoslovnotehniške fakultete Univerze v Ljubljani. Spretne roke študentk oblikovanja oblačil so pod mentorstvom prof. Almire Sadar iz nje ustvarile kolekcijo elegantnih malih črnih oblek, ki smo jih lahko občudovali na razstavi Belo zlato in zlata vredna mala črna.

Tokrat stopamo še korak dlje: umetelne kreacije ne bodo ostale pozabljeni razstavni eksponati. Perspektivne mlade oblikovalke, ki so na pragu svoje poklicne poti, bodo svoje delo predstavile širši javnosti. Ponujamo vam lepo priložnost, da iz prve roke izveste vse o izzivih, s katerimi so se soočale, in se na svoje oči prepričajte, kako se preprosta črna nit prelevi v čudovite in uporabne modne kreacije.
Vabimo vas, da poletni večer preživite v elegantni družbi malih črnih oblek in morda sebi ali svoji dami priskrbite nov večno klasičen kos garderobe.

Več ...

Predstavitev donacije THE HIGHGROVE FLORILEGIUM IN BRALNEGA PULTA

Sobota, 18. junija 2016, ob 20. uri v Narodnem muzeju Slovenije – Metelkova

V sodelovanju s Prirodoslovnim muzejem Slovenije vas vabimo na predstavitev donacije, ekskluzivne publikacije The Highgrove Florilegium in zanjo izdelanega unikatnega bralnega pulta.

Highgrove Florilegium je komplet dveh knjig, ki sta bili natisnjeni v omejeni nakladi 175 izvodov leta 2008 in 2009 po naročilu valižanskega princa Charlesa. Vsebujeta zbirko reprodukcij 125 akvarelnih botaničnih ilustracij 72 priznanih umetnikov, ki so upodobili rastline s prinčevega posestva Highgrove v Veliki Britaniji. Knjigi merita po višini 66 cm, po širini 50 cm, težki pa sta 11 kg.
 

Več ...

Stran 3 od 112