SVETOVI IN JUNAKI. Razstava srbske lutkarske ustvarjalnosti

Na ogled od 25. aprila do 15. maja 2013 v Narodnem muzeju Slovenije – Prešernova

Razstava Svetovi in junaki predstavlja gledališko ustvarjanje za otroke, ki je delo profesionalnih otroških gledališč Srbije in Republike Srbske (Subotica, Zrenjanin, Novi Sad, Zemun, Beograd, Kragujevac, Niš, Banja Luka) v zadnjih petdesetih letih, s posebnim poudarkom na lutkarstvu. Razstava je nastala v sodelovanju z Gledališkim muzejem Vojvodine iz Novega Sada in je prva tovrstna predstavitev srbske lutkarske dediščine.

Lutke, kostumi, skice, fotografije in rekviziti, ki so dela umetnikov iz Srbije, regije in širše,  pričajo o lutkarskih in dramskih uprizoritvah, navdihnjenih s književnostjo za otroke, pravljicami in folklorno dediščino celega sveta. Med drugimi so predstavljena dela Milivoja Radakovića, Milene Ničeve, Angeline Atlagić, Božane Jovanović, Erike Janovič, Edija Majarona, Stefanke Kiuvlieve, Eve Farkaševe in Slavča Malenova.
Poleg eksponatov, ki se navezujejo na posamezne predstave, so v zaključene celote razporejene tudi različne priredbe ene književne predloge kot tudi tematsko in idejno sorodni motivi. Takšen koncept omogoča vpogled v estetski in vsebinski okvir, ki se je oblikoval na omenjenih odrih.
Razstava zajema tudi založniško dejavnost institucij, ki se teoretsko ukvarjajo s to umetnostjo.  

Avtorica razstave: Ljiljana Dinić

Razstava je nastala v okviru mednarodnega evropskega projekta »Puppet Nomad Academy 3«, ki ga sofinancira Evropska komisija, program Kultura (2007–2013). Vsebina komunikacije je izključno odgovornost avtorja in v nobenem primeru ne predstavlja stališč Evropske komisije.
Mini teater sodeluje v več evropskih projektih, ki jih sofinancira Evropska komisija, program Kultura (2007–2013).

Program in delovanje Mini teatra sofinancirata Ministrstvo kulturo Republike Slovenije in Mestna občina Ljubljana, Oddelek za kulturo.

Razstava je nastala v okviru likovnega programa Mini teatra, ki ga sofinancira Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije.