PODOBE BALKANA. Identiteta in spomin v dolgem 19. stoletju

Na ogled od 9. aprila do 25. avgusta 2013 v Narodnem muzeju Slovenije – Prešernova

Razstava Podobe Balkana. Identiteta in spomin v dolgem 19. stoletju, je mednarodni projekt, nastal na pobudo Unesca, ki je združil 12 nacionalnih muzejev iz jugovzhodne Evrope in od drugod pri pripravi potujoče razstave, ki prikazuje oblikovanje in razvoj modernih narodov na tem območju v dolgem 19. stoletju (po Hobsbawmu). Narodnemu muzeju Slovenije je pripadla čast izvedbe razstave in prvo odprtje.

Zgodbe in razstavljeni predmeti muzejev iz Albanije, Bolgarije, Bosne in Hercegovine, s Cipra, iz Črne Gore, Grčije, s Hrvaške, iz Makedonije, Nemčije, Romunije, Slovenije in Srbije prikazujejo posebnosti, zaradi katerih so narodi enkratni, hkrati pa razstava razkriva, da je zgodba vsakega naroda neločljivo povezana in prepletena s skupno zgodbo območja, ki je ključna tudi za razumevanje današnjega sveta. Obiskovalec naj bi razlike doživel kot nekaj, kar bogati, podobnosti pa kot temelj povezovanja in lažjega sodelovanja.
Razstava obravnava deset tem. Ena od njih se posveča tudi kulturi pitja kave, ki kot povsod razširjen, a hkrati enkraten obred ponuja neposredno izkušnjo kulturne raznovrstnosti in daje navdih, da se mora vse spremeniti, da lahko ostane enako.

Ob razstavi je izšel katalog v angleškem in slovenskem jeziku.

Pester spremljevalni program krepi medkulturni dialog in ponuja doživetje kulturnih dediščin z območja JV Evrope.

Obogatite svoje znanje na zanimivih predavanjih:

Skupaj z Društvom moderatorjev Slovenije smo za obiskovalce pripravili poseben dogodek: izkusite proces, ki vabi k osmišljenemu pogovoru o temah, ki se nas globoko dotikajo. Z navdihujočo komunikacijo enakih z enakimi bomo z moderatorsko tehniko »Svetovna kavarna«, ki jo je navdihnila prav kultura pitja kave, iskali odgovore na temo Moč skupnosti v krizi - v četrtek, 25. 4., ob 18.00.

Za otroke in mladino smo pripravili delavnice, ki bodo širile znanje o temi ter spodbujale kreativnost in spoštovanje drugačnosti - »Balkan Ekspres – prostor in jeziki Balkana«, ob sobotah, 11. in 25. maja ter 8. junija, ob 10.30.

Pomladne večere si po ogledu razstave popestrite še s ciklom literarno-glasbenih dogodkov, pripravljenih v sodelovanju z Mestnim muzejem Ljubljana, v okviru projekta Muzeji povezujemo ter z nekaterimi ljubljanskimi kulturnimi društvi narodov, ki so predstavljeni na razstavi:
•    sobota, 13. 4., 20.00: Srbsko kulturno umetniško društvo Vidovdan, Ljubljana,
•    četrtek, 16. 5., 20.00: Hrvatsko kulturno društvo Međimurje - Ljubljana,
•    sobota, 8. 6., 20.00: Kulturno umetniško društvo Sevdah Ljubljana,
•    nedelja, 23. 6., 20.00: Kulturno društvo Albancev Migjeni,
•    torek, 2. 7., 20.00: Kulturno makedonsko društvo Pella.
Predstavitve društev bodo potekale v atriju Mestnega muzeja Ljubljana, Gosposka 15, vsi ostali dogodki pa v Narodnem muzeju Slovenija, Muzejska 1.

Vljudno vabljeni!

Sporočilo medijem

Press release