GRAVITACIJA 33

Na ogled od 18. do 31. oktobra 2013 v Narodnem muzeju Slovenije – Prešernova

V Narodnem muzeju Slovenije se bodo predstavili ugledni novosadski umetniki, kipar Mladen Marinkov ter slikarja Milan Kešelj in Dušan Todorović.

Trojica se je slovenskemu občinstvu že leta 1980 predstavila s skupno razstavo v Brežicah, Ljubljani in Mariboru. Letos pa se bodo njihova dela zrcalila v razstavnem projektu Gravitacija 33, 33 let od prvega skupnega nastopa. Središče razstave ponazarja 3,3 kg težka svinčnica, s pomočjo katere so v preteklosti postavili številne odre za gradnjo ladij v italijanskem Tržiču.
Gre za jasno aluzijo na število let, ki so minila od predhodne skupne razstave. V okviru zadane teme je trojice avtorjev v okviru njihovih projektov, posamično ali v okviru celote, razmišljala o načinu definiranja in o umetniškem pristopu k težkemu fizičnemu in metafizičnemu problemu gravitacije z razumevanjem večslojne vizualne interpretacije. V preteklem časovnem obdobju 33 let se je namreč vsak od umetnikov na svojem področju nedvomne posvečenosti, na katerem so znali razmisliti in raziskovati vsak na svoj poetičen način, posvečal svoji tematiki, da so ustvarili umetniška dela zavidljive likovne inteligence. Danes pa smo v njihovih stvaritvah priča neverjetno zavidljivemu in občutenemu videnju 33-letne gravitacije.