Novinarska konferenca »Z mediteranskega vzhoda«

There are no translations available.

Sreda, 5. marca 2014, ob 12. uri v Narodnem muzeju Slovenije – Metelkova
 
Vljudno vas vabimo, da se udeležite novinarske konference, na kateri bomo predstavi dogodke Z MEDITERANSKEGA VZHODA:

Na novinarski konferenci bodo sodelovali:


Dogodek bo potekal delno v angleškem jeziku.
Prisrčno vabljeni!
 

 

Z MEDITERANSKEGA VZHODA

PREDAVANJE

Raziskovalna zgodovina in eksperimentalna arheologija v Turčiji – primer združenja 360 Degree
Ob videoprojekciji bosta predavala Osman in Mualla Erkurt.
Raziskovalna skupina 360 Degree se ukvarja z odkrivanjem, proučevanjem in rekonstrukcijo (z izvirnimi materiali in metodami) potopljenih antičnih plovil (grških, egipčanskih, feničanskih itd.). Z rekonstruiranimi ladjami strokovnjaki in aktivisti skupine plujejo po starodavnih morskih poteh Mediterana.

Predavanje bo:
5. marca ob 17. uri v Narodnem muzeju Slovenije – Metelkova v Ljubljani in
6. marca ob 18. uri v predavalnici Neptun Fakultete za pomorstvo in promet (pri čolnarni) v Portorožu.
 
RAZSTAVA
 
PIRI REIS, kartograf Sulejmana Veličastnega
Turška gostujoča razstava prihaja iz Hrvaške: delo in obdobje Sulejmanovega admirala in kartografa iz 16. stoletja so predstavili že v Zagrebu, na Reki, v Zadru, Dubrovniku in Šibeniku. V Piranu bodo zanimive reprodukcije Reisevih portolanov, zemljevidov sredozemske obale (vključno z istrsko), navigacijskih predmetov, okrasnih keramik in slik o Sulejmanovih časih predstavljene prvič v Sloveniji. Avtor razstave je Ali Rıza Işipek. Leto 2013 je Unesco razglasil za leto Pirija Reisa. Na odprtju bosta med drugimi spregovorila tudi veleposlanica Turčije Nj. Eksc. Serra Kaleli in g. Oguz Aydemir, predsednik turške fundacije TINA.
 
Odprtje razstave bo v petek, 7. marca, ob 19. uri v Pomorskem muzeju »Sergej Mašera« Piran. Turško glasbeno vzdušje bo prispevala skupine Istrambul. Turško veleposlaništvo pa bo razstavo počastilo s turškimi okusi.
 
 
Prireditve v prvem tednu marca v Ljubljani, Portorožu in Piranu pripravljajo Pomorski muzej »Sergej Mašera« Piran, Narodni muzej Slovenije, turška fundacija TINA in Fakulteta za pomorstvo in promet Portorož, v sodelovanju z Veleposlaništvom Turčije v Sloveniji, Ministrstvom za kulturo in Občino Piran.