KOPTSKE TKANINE

There are no translations available.

Narodni muzej Slovenije – Metelkova, od 21. julija do 21. avgusta 2014

Med najstarejši ohranjeni tekstil v zbirkah Narodnega muzeja Slovenije sodijo slikovite tkanine, ki so delo Koptov (krščanskega prebivalstva Egipta).

Do danes so se številne  koptske tkanine ohranile zahvaljujoč običaju koptskega prebivalstva. Mrtve so Kopti pokopavali v tkaninah, ki so se v grobnicah in grobovih ohranile zaradi suhega podnebja. Tkanine so bile predvsem lanene, z volnenimi okraski živih barv.
Poleg oblačil so se ohranili predvsem fragmenti zastorov, pregrinjal, in blazin. Vse tekstilije so nastale v času od tretjega do desetega stoletja. Volneni vložki v lanenem blagu v obliki prog (lat.clavus), listov (lat. bulla), krogov (lat. orbiculus) in kvadratov (lat. tabula) so bogato okrašeni z geometrijskimi, rastlinskimi in živalskimi ornamenti ali podobami ljudi.
Na tkaninah, ki so eden najizrazitejših segmentov koptske umetnosti, se odraža prepletanje lokalne egipčanske tradicije in grško–rimske civilizacije z novimi elementi krščanstva.
Mnogi raziskovalci so tekstilije, ki so na ozemlju Egipta nastajale med 3. in 12. stoletjem, poimenovali kot  »koptske tekstilije«. Tako je ostalo do današnjih dni, čeprav je strokovno ustreznejši naziv zanje antične in zgodnje islamske tekstilije.