OBUJEN SPOMIN, skupna zloženka ob 100. obletnici 1. svetovne vojne

There are no translations available.

Ljubljana, 28. julij 2014

OBVESTILO ZA MEDIJE:

Na pobudo Narodnega muzeja Slovenije je nastala promocijska zloženka OBUJEN SPOMIN, kjer so predstavljeni projekti, ki jih ob 100. obletnici prve svetovne vojne pripravljajo nekatere slovenske ustanove.


Kot glavni nacionalni muzej je Narodni muzej Slovenije ob 100. obletnici prve svetovne vojne k sodelovanju povabil Park vojaške zgodovine Pivka, Vojaški muzej Slovenske vojske, Železniški muzej Slovenskih železnic in Muzej novejše zgodovine Slovenije. Ustanove obletnico obeležujejo z zgodbami iz prve svetovne vojne, ki se med seboj dopolnjujejo.

Da bi vse projekte predstavili v skupnem promocijskem gradivu, je bila ideja mag. Jožeta Podpečnika, kustosa za zgodovino od 18. do 20. stoletja v Narodnem muzeju Slovenije. Z naklonjenostjo pa je idejo o zloženki podprl tudi Nacionalni odbor za obeleževanje 100-letnice prve svetovne vojne. Podpredsednica odbora, dr. Petra Svoljšak je zloženko na pot pospremila z uvodno besedo.  

V Parku vojaške zgodovine Pivka so na t.i. Koti 110 za obiskovalce odprli obnovljeno kaverno iz prve svetovne vojne, ki vsaj v določeni meri omogoča podoživljanje življenja vojakov na frontni črti. Od junija v Parku gostijo razstavo Vojaškega muzeja Slovenske vojske, ki  prikazuje boje na soški fronti. Zgodbe Muzeja novejše zgodovine Slovenije na obiskovalca delujejo intimneje, saj pripovedujejo o življenju civilistov s širšega območja današnje Slovenije, projekt v Narodnem muzeju Slovenije pa se osredotoča na osebno zgodbo prvega slovenskega nosilca olimpijske medalje, Rudolfa Cvetka. Del razstave Narodnega muzeja Slovenije gostuje na prvem peronu glavne železniške postaje v Ljubljani v nekdanjem sanitetnem vagonu, ki je v času prve svetovne vojne skrbel za oskrbo ranjencev. Vagon hrani Železniški muzej Slovenskih železnic.
Vsaka razstava, ki je predstavljena kot zgodba zase, v povezavi z ostalimi projekti obiskovalcu nudi širši vpogled v dogajanje, ki je pred stotimi leti razdelilo svet.

Ker želimo projekte predstaviti tako domači kot tuji javnosti, je zloženka Obujen spomin izšla v slovenskem in angleškem jeziku, na voljo pa bo v vseh sodelujočih in drugih muzejih in ostalih kulturnih ustanovah, na turistično informativnih točkah, hotelih, hostlih in drugje po Sloveniji.

Sodelovanje je obrodilo sadove tudi na drugih ravneh. Tako Narodni muzej Slovenije v sklopu razstave Miru je konec, v avgustu pripravlja projekcije filmov, ki sta jih posodila Muzej novejše zgodovine Slovenije in Železniški muzej Slovenskih železnic. V septembru in oktobru navezavo institucije ohranjamo pri pripravi predavanj, okrogle mize ter strokovnih javnih vodstev. Celoten program bo brezplačen in se bo odvijal na prvem peronu glavne železniške postaje v Ljubljani, v že omenjenem sanitetnem vagonu.

Vzajemna promocija razstavnih projektov in sodelovanje pri pripravi spremljevalnega programa bodo pripomogli k večji prepoznavnosti vseh sodelujočih institucij hkrati pa za sodelujoče pomenita dober začetek trajnostnega sodelovanja, ki ga v muzejski stroki primanjkuje.

Narodni muzej Slovenije, Muzej novejše zgodovine Slovenije, Park vojaške zgodovine Pivka, Vojaški muzej Slovenske vojske in Železniški muzej Slovenskih železnic vas ob obletnici Velike vojne vabimo na ogled razstavnih projektov!

Dodatne informacije:
Nina Vošnjak, sodelavka v službi za odnose z javnostmi
T: 01/241 44 39, M: 051 651 777, E: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it
________________________________________
Narodni muzej Slovenije – Metelkova, Maistrova ulica 1, 1000 Ljubljana
T: 01/241 44 00, F: 01/241 44 22, E: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it , www.nms.si