POLETNA MUZEJSKA NOČ

There are no translations available.

Sobota, 20. junija 2015, od 18. do 24. ure v Narodnem muzeju Slovenije – Prešernova in Metelkova

Na pragu poletja vas vabimo, da skupaj z nami doživite pestro in zabavno noč! Pridružite se nam na vodenih ogledih razstav ali na kateri od družinskih delavnic. Vstop v muzej in na vse prireditve je brezplačen.

Izkoristite brezplačni prevoz na krožni poti med muzeji, ki ga nudi GoOpti!
Več informacij najdete tukaj.

Dobrodelna akcija za Anino zvezdico
Vabimo vas, da po svojih močeh prispevajte hrano z daljšim rokom trajanja za dobrodelni sklad Anina zvezdica. Hrano bomo zbirali v avlah Narodnega muzeja Slovenije – Prešernova in Metelkova.
Pakete hrane bomo podarili družinam v stiski.

PROGRAM

NARODNI MUZEJ SLOVENIJE – PREŠERNOVA

• Od 18. do 20. ure: Ko kamen spregovori. Delavnica za družine
V Narodnem muzeju Slovenije hranimo del marmorne plošče – nekoč pomembnega gradbenega napisa. Razberemo lahko, da sta cesarja Avgust in Tiberij mestu pred 2000 leti nekaj podarila. Kaj točno, je še vedno skrivnost. Zdaj imaš tudi ti enkratno priložnost, da se preleviš v kamnoseka ter se preizkusiš v klesanju. Delavnica je primerna za otroke od 5. leta dalje.

• Ob 19. uri: Rimske zgodbe s stičišča svetov. Družinsko vodstvo po razstavi 
S pomočjo replik in slikovnega gradiva se bomo podali na krajše, zanimivo in poučno vodstvo po razstavi Rimske zgodbe s stičišča svetov. Vodstvo je zasnovano za družine z otroki od 5. leta dalje.

• Od 20. do 22. ure: Ad lucem. Delavnica za družine
Vas zanima, kakšne so bile priljubljene svetilke starih Rimljanov? Pridružite se nam na delavnici izdelovanja oljenk – keramičnih svetilk, ki so svetile na olivno olje, in izvedeli boste marsikatero zanimivost. Svoj izdelek boste lahko odnesli s seboj in takoj preizkusili delovanje oljenke. Antične lučke bodo tudi lepa spremljava večernega sprehoda po drugih kulturnih ustanovah! Delavnica je primerna za otroke od 5. leta dalje.

• Ob 22. uri: Belo zlato. Porcelan iz zbirke Narodnega muzeja SlovenijeJavno vodstvo 
Z izborom gradiva iz obsežne zbirke porcelana Narodnega muzeja Slovenije predstavljamo predmete iz časa od iznajdbe porcelana v Evropi na začetku 18. stoletja do sodobnosti. Zastopani so eminentni izdelki velikih in pomembnih tovarn pa tudi preprosto posodje za vsakdanjo rabo manj premožnih družin. Poleg tovarniških izdelkov so na ogled artefakti sodobnih oblikovalcev, tudi slovenskih. Po razstavi v manjših skupinah vodi avtorica dr. Mateja Kos.
Hkrati se lahko udeležite programa Strokovnjak svetuje. Prinesite tudi svoje predmete iz keramike in porcelana: muzejski strokovnjaki jim bodo določili starost in izdelovalca. 

NARODNI MUZEJ SLOVENIJE – METELKOVA

• Od 18. do 20. ure: Keramični mozaik. Delavnica za družine
Le kaj je mozaik in kako je videti? Spoznali se bomo s to starodavno tehniko, v roke prijeli čopiče ter se lotili ustvarjanja. Združili bomo moči in skupaj ustvarili raznoliko, pisano, iz keramičnih ploščic izdelano sliko. Delavnica je primerna za otroke od 5. leta dalje.

• Od 20. do 22. ure: Kako izdelati glinenega konjička? Delavnica za družine
Kakšna je glina na dotik? Kaj vse lahko nastane, če jo gnetemo? Pridi in se preizkusi v oblikovanju glinenih konjičkov! Ne zamudi tudi skrivnostnega potovanja po muzejskih prostorih, kjer so na ogled magični keramični izdelki. Delavnica je primerna za otroke od 5. leta dalje.

• Ob 21. uri: Zgodovinske in umetnostne zbirke. Javno vodstvo
Avtentične muzealije govorijo o načinih življenja in dela na Slovenskem skozi zadnjih pet stoletij, o ustvarjalnosti in spretnosti naših prednikov in pomenijo neizčrpen vir navdiha za nove generacije. Mnogi eksponati so povezani z znamenitimi možmi in ženami ter z mesti, vasmi in gradovi po vsej državi. Pred obiskovalcem se razprostre izjemna pestrost zvrsti, oblik in okrasov, materialov in tehnik izdelave, ki so se spreminjali skozi kulturno zgodovino od gotike do modernizma. Vodi dr. Maja Lozar Štamcar.

• Ob 23. uri: UNICUM – Keramika danes. III. mednarodni trienale keramike UNICUM 2015, SlovenijaJavno vodstvo
Mednarodni trienale keramike UNICUM ekskluzivno predstavlja sodobno umetniško keramiko v slovenskem in mednarodnem prostoru. Na osrednji razstavi v Narodnem muzeju Slovenije – Metelkova predstavljamo dela svetovno uveljavljenih umetnikov, ki jih je izbrala mednarodna žirija. Vodi Zora Žbontar.