POZNOANTIČNA TRDNJAVA AD PIRUM. Zadnji branik Rimskega cesarstva

Od decembra 2013 v Arheološkem parku Ad Pirum

logo

6 metrov visoko obzidje.
9 še višjih stolpov.
500 pogumnih mož.
Zadnje upanje zahoda.
Trdnjava Ad Pirum.
 
Muzejska razstava se nahaja v gostilni Stara Pošta, ki stoji znotraj ruševin vojaške trdnjave. Obiskovalca popelje v leto 291 in v nemirno obdobje poznega 3. stoletja, ko so gradili obrambni sistem Claustra Alpium Iuliarum.
 
Postavitev razstave Poznoantična trdnjava Ad Pirum. Zadnji branik Rimskega cesarstva je n7. Bienalu vidnih sporočil Slovenije prejela  pohvalo žirije v tekmovalni kategoriji »prostorske grafične rešitve«.
 

V prvi sobi, kjer sta recepcija in muzejska trgovina, je predstavljen Ad Pirum (Hrušica), kraj ob glavni rimski cesti. Na igriv način in z interaktivnimi pripomočki so prikazane rimske ceste, antični promet, prometna sredstva in poštna postaja. Izračunamo lahko, v kolikšnem času so lahko isto razdaljo premagali konjenik, poštni voz in voz z volovsko vprego, se poigramo s sestavljanko miljnika s Cola in primerjamo starodavne zemljevide z današnjimi.

Drugi del razstave govori o življenju v trdnjavi in o njeni vlogi znotraj Claustra Alpium Iuliarum. Kljub temu, da gre za vojaško postojanko, je bilo življenje v trdnjavi večino časa mirno. Ljudje so se ukvarjali z vsakdanjimi opravili, kot so priprava hrane, popravilo orodja itn.

Na razstavi lahko pomerite lahko rimsko togo in tuniko, najbolj značilni oblačili takratnih prebivalcev, spoznate orodje in ga primerjate z današnjim, spoznate novce in si narišete svojega in še marsikaj.
 

Na drugi strani je predstavljena trdnjava Ad Pirum v kontekstu obrambnega sistema: kdaj je bil zgrajen in kakšno vlogo je imel za Rimski imperij. Razstavljeni so tudi deli rimske vojaške opreme, ki je bila tod odkrita, in orožje.

Osrednji del razstave je digitalna rekonstrukcija vojaške trdnjave. Sprehodimo se tudi po tlorisu trdnjave, ki je označen na tleh.

V razstavnem prostoru smo izkoristili okno, kjer smo izdelali nišo v obliki opazovalne line. Od tod ima obiskovalec razgled na arheološke ruševine trdnjave.