Zgodla, stari! 9R+

juhejVodeni ogled z otipom predmetov
Trajanje: 60 min
Cena: 4 EUR
Informacije: 051 384 888 (od ponedeljka do petka med 8. in 16. uro), Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript.
Lokacija: Narodni muzej Slovenije – Metelkova

Sprehod skozi študijske zbirke nas popelje skozi čas od 14. stoletja do danes. Razstavo sestavlja osem razstavnih galerij: sprehodimo se med predmeti iz sakralnega tekstila, ki se uporabljajo pri verskih obredih in za opremo bogoslužnih prostorov, keramiko in steklom, spremljamo razvoj igrač, si ogledamo zbirko slik in glasbil, devocionalij in pohištva ter se spoznamo z življenjem dveh pomembnih slovenskih športnikov. Razstavljeni muzejski predmeti pripovedujejo o načinu življenja in dela na Slovenskem skozi zadnjih sedem stoletij, o ustvarjalnosti in spretnosti naših prednikov. Mnogi so povezani z znamenitimi možmi in ženami ter z mesti, vasmi in gradovi po vsej državi. Pred obiskovalcem se razprostre izjemna pestrost zvrsti, oblik in okrasov, materialov in tehnik izdelave, ki so se spreminjali skozi kulturno zgodovino od gotike do modernizma.
Vodstvo lahko izvedemo tudi samo v izbrani galeriji.

Povezava z učnim načrtom:
življenje v srednjem veku, življenje v novem veku, umetnostno-zgodovinska obdobja, posvetno življenje, cerkveno življenje