Častno članstvo Društva restavratorjev Slovenije je prejela Darinka Anastazija Virant

There are no translations available.

Ljubljana, 23. novembra 2015

Društvo restavratorjev Slovenije je podelilo častno članstvo upokojeni sodelavki Narodnega muzeja Slovenije Darinki Anastaziji Virant za njeno pionirsko delo in prispevek pri konserviranju-restavriranju stekla, keramike in porcelana.

Darinka Anastazija Virant je pri konserviranju-restavriranju stekla, keramike in porcelana stremela k izpopolnjevanju in odličnosti. V svoje delo je premišljeno vključevala nove materiale in postopke za dokumentiranje. Pogosto se je napotila na študijske oglede doma in na tujem. Bila je mentorica mnogim muzealcem, ki so se izpopolnjevali v Narodnem muzeju Slovenije, in je s tem udejanjala eno od matičnih nalog Oddelka za konserviranje in restavriranje. S predanostjo kulturni dediščini in skrbjo za varno in vzpodbudno delovno okolje je bila zgled vsem, ki so prihajali v stik z njo in njenim delom. S svojo strokovno avtoriteto je uvrstila konservatorstvo-restavratorstvo nad nivo obrti in postavila etična merila za generacije, ki so jo nasledile.


Darinka Anastazija Virant je po končani Šoli za oblikovanje in uvajalnem obdobju v konserviranje-restavriranje pri gospe Darinki Bajec konservirala-restavrirala keramiko, porcelan in steklo v Narodnem muzeju Slovenije v letih 1961–1996.
Na arheoloških izkopavanjih v Stični sta Darinka Virant in vodja laboratorija za konservacijo v Narodnem muzeju, Nada Sedlar, razvili metodo dvigovanja arheoloških najdb v mavčnih ovojih, tako imenovanih poticah. S Sedlarjevo sta sodelovali na arheoloških izkopavanjih tudi drugje po Sloveniji in uvedli prakso, ki je pozneje zamrla. Z imobilizacijo predmetov na terenu je Darinka Virant, odgovorna konservatorka-restavratorka v Stični, omogočila natančno izkopavanje v laboratoriju in kakovostno interpretacijo najdb.