PODARI GLASBILO MUZEJU IN GA ZAPIŠI V ZGODOVINO

Zbiranje glasbil in drugega glasbenega gradiva poteka do 30. novembra 2016.

Narodni muzej Slovenije slovi po tem, da hrani najstarejše glasbilo na svetu – piščal iz Divjih bab, staro 60.000 let. Ali ste vedeli tudi to, da hranimo Zbirko glasbil in glasbenih avtomatov?
Po stoletjih zbiranja se danes ta zbirka ponaša z nekaj izjemnimi primerki glasbil evropskih in domačih mojstrov izdelovalcev. Omenimo pochette francoskega izdelovalca Saraillaca iz leta 1679, sobne orgle iz druge četrtine 18. stoletja, ki so jih izdelali v sloviti Göblovi orglarski delavnici v Ljubljani, dva klavikorda iz 18. stoletja, ki ju je izdelal domači orglar Janez Jurij Eisl, in druga godala, pihala, tolkala, trobila, brenkala in glasbila s tipkami.

Muzejsko zbirko želimo posodobiti, zato vas vabimo k sodelovanju.
Morda doma hranite starejše glasbilo in bi želeli, da ponovno zaživi in pripoveduje svojo zgodbo na muzejski razstavi? Zdaj imate priložnost, da ga zapišete v zgodovino!

 


Toplo vabljeni, da se srečate z našim kustosom, ki bo vaše glasbilo sprejel, zabeležil vse, kar veste o preteklosti glasbila, ter mu določil starost, poreklo, material … Če se boste odločili, da glasbilo podarite muzeju, ga boste lahko občudovali na muzejski razstavi, objavljeno pa bo tudi v strokovni publikaciji.
Če se glasbilu ne morete odreči, želite pa izvedeti več o njem, vas prav tako vabimo, da ga na ogled prinesete k našim strokovnjakom – muzejski kustos bo glasbilo evidentiral ter vam pomagal pri odstiranju njegove preteklosti, konservator-restavrator pa vam bo svetoval pri pogojih in načinih hrambe, da ga lahko doma ohranite kar najdlje. Z vašim dovoljenjem bomo glasbilo strokovno fotografirali in ga dokumentirali, njegova podoba pa bo del virtualne razstave Narodnega muzeja Slovenije.
Veseli bomo tudi drugega gradiva, povezanega z glasbeno preteklostjo slovenskega prostora.

Vabljeni, da svojo glasbeno pripoved delite z nami!

Za vprašanja in dodatne informacije vam je na voljo mag. Darko Knez, vodja Oddelka za zgodovino in uporabno umetnost, na telefonski številki 01 241 44 31 ali na e-naslovu Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. .

Na fotografiji:
Pochette ali žepna violina se je kot najmanjši inštrument v družini violin pojavil v 16. stoletju. Žepne violine so uporabljali potujoči plesni mojstri in enega od njih so, po arhivskih virih sodeč, deželni stanovi v Ljubljani zaposlili že leta 1650. Pochette, ki ga hranimo v Narodnem muzeju Slovenije, je doslej edino znano tovrstno glasbilo francoskega goslarja Françoisa Saraillaca (1678–1712), hkrati pa tudi najstarejše datirano godalo v slovenskih javnih zbirkah. Leta 1835 ga je restavriral Janez Židan, leta 1989 pa ljubljanski goslar Vilim Demšar.
(Foto: Tomaž Lauko)