PODARI GLASBILO MUZEJU IN GA ZAPIŠI V ZGODOVINO

There are no translations available.

Ljubljana, 20. marca 2016

Zbiranje glasbil in drugega glasbenega gradiva poteka do 31. novembra 2016.

Narodni muzej Slovenije slovi po tem, da hrani najstarejše glasbilo na svetu – piščal iz Divjih bab, staro 60.000 let. Ali ste vedeli tudi to, da na Oddelku za zgodovino in uporabno umetnost hranimo Zbirko glasbil in glasbenih avtomatov?
Po stoletjih zbiranja se danes ta zbirka ponaša z nekaj izjemnimi primerki glasbil evropskih in domačih mojstrov izdelovalcev. Omenimo pochette francoskega izdelovalca Saraillaca iz leta 1679, sobne orgle iz druge četrtine 18. stoletja, ki so jih izdelali v sloviti Göblovi orglarski delavnici v Ljubljani, dva klavikorda iz 18. stoletja, ki ju je izdelal domači orglar Janez Jurij Eisl, in druga godala, pihala, tolkala, trobila, brenkala in glasbila s tipkami.

Muzejsko zbirko želimo posodobiti, zato vas vabimo k sodelovanju.
Morda doma hranite starejše glasbilo in bi želeli, da ponovno zaživi in pripoveduje svojo zgodbo na muzejski razstavi? Zdaj imate priložnost, da ga zapišete v zgodovino!

Toplo vabljeni, da se srečate z našim kustosom, ki bo vaše glasbilo sprejel, zabeležil vse, kar veste o preteklosti glasbila, ter mu določil starost, poreklo, material … Če se boste odločili, da glasbilo podarite muzeju, ga boste lahko občudovali na muzejski razstavi, objavljeno pa bo tudi v strokovni publikaciji.

Če se glasbilu ne morete odreči, želite pa izvedeti več o njem, vas prav tako vabimo, da ga na ogled prinesete k našim strokovnjakom – muzejski kustos bo glasbilo evidentiral ter vam pomagal pri odstiranju njegove preteklosti, konservator-restavrator pa vam bo svetoval pri pogojih in načinih hrambe, da ga lahko doma ohranite kar najdlje. Z vašim dovoljenjem bomo glasbilo strokovno fotografirali in ga dokumentirali, njegova podoba pa bo del virtualne razstave Narodnega muzeja Slovenije.
Veseli bomo tudi drugega gradiva, povezanega z glasbeno preteklostjo slovenskega prostora.

Vabljeni, da svojo glasbeno pripoved delite z nami!

Za vprašanja in dodatne informacije vam je na voljo mag. Darko Knez, vodja Oddelka za zgodovino in uporabno umetnost, na telefonski številki 01 241 44 31 ali na e-naslovu This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it .

Na fotografiji:
Pochette ali žepna violina se je kot najmanjši inštrument v družini violin pojavil v 16. stoletju. Žepne violine so uporabljali potujoči plesni mojstri in enega od njih so, po arhivskih virih sodeč, deželni stanovi v Ljubljani zaposlili že leta 1650. Pochette, ki ga hranimo v Narodnem muzeju Slovenije, je doslej edino znano tovrstno glasbilo francoskega goslarja Françoisa Saraillaca (1678–1712), hkrati pa tudi najstarejše datirano godalo v slovenskih javnih zbirkah. Leta 1835 ga je restavriral Janez Židan, leta 1989 pa ljubljanski goslar Vilim Demšar.
(Foto: Tomaž Lauko)