OBLETNICA ODKRITJA NEANDERTALČEVE PIŠČALI

Ljubljana, 18. julija 2016

Na današnji dan so leta 1995 odkrili najstarejše glasbilo na svetu – neandertalčevo piščal, ki jo ponosno hranimo v Narodnem muzeju Slovenije.

Neandertalčeva piščal ali piščal iz Divjih bab je najstarejša znana piščal na svetu. Njena starost je ocenjena na 60.000 let.

Najdba je enkratna, saj jo je izdelal neandertalec. Vse druge piščali pripisujejo kromanjoncem, ki so na tem ozemlju prevladali 40.000–30.000 let pred sedanjostjo.
 Piščal je bila izdelana prav z namenom zvočnega izražanja, saj dolžina glasbila in razporeditev luknjic omogočata široko paleto zvočnosti in melodijskega gibanja. Njeno odkritje povsem na novo osvetljuje neandertalčeve umske sposobnosti in njegov čustveni svet, pomembno pa je tudi za poznavanje razvoja človeškega govora in glasbe.

Koščeno piščal so odkrili v podzemni jami Divje babe v bližini Cerknega. Jama leži v pobočju pod robom Šebreljske planote, 230 metrov visoko nad reko Idrijco. Jamo, ki je bila sicer brlog jamskih medvedov, so v času zadnje poledenitve uporabljali kot zatočišče tudi ljudje, najprej neandertalci in zatem kromanjonci. Piščal je ležala ob enem izmed ognjišč iz časa neandertalcev.

Več o znameniti najdbi in njenem pomenu si preberite na tej povezavi.

 

 


 

 

Raziskovalci Divjih bab (z desne): dr. Mitja Brodar, vodja prvih izkopavanj 1980–1986, dr. Ivan Turk, vodja nadaljnjih izkopavanj 1989–1999, in sodelavec Janez Dirjec.