DELEGACIJA IZ LJUDSKE REPUBLIKE KITAJSKE NA OBISKU V NARODNEM MUZEJU SLOVENIJE

There are no translations available.

Ljubljana, 3. avgusta 2016

Danes so v Narodnem muzeju Slovenije gostili visoke predstavnike mestne občine Peking.
 
Delegacijo je vodil podžupan mestne občine Peking g. Wang Ning, sestavljali so jo generalni direktor mestnega urada za kulturo g. Chen Dong, generalni direktor mestne uprave za kulturno dediščino g. Shu Xiaofeng, direktor sektorja za mednarodno kulturno izmenjavo mestnega urada za kulturo g. Sun Bo, urad za zunanje zadeve mestne občine Peking pa sta zastopala g. Li Hui in ga. Wang Yang. Pridružil se jim je tudi nj. eksc. g. Ye Hao, veleposlanik Ljudske republike Kitajske v Sloveniji.
 

V Narodnem muzeju Slovenije je visoke goste sprejela direktorica mag. Barbara Ravnik. Predstavila jim je največje znamenitosti, med njimi najstarejšo piščal na svetu. Pogovor je tekel v prijateljskem duhu in obojestranskem pričakovanju poslovnega sodelovanja. Ravnikova je poudarila: »V našem muzeju se veselimo krepitve kulturnih povezav s tako pomembno državo, predvsem na področju izmenjave razstav. Kultura nas povezuje, je most, ki pomeni najtrdnejšo vez med tako različnima in oddaljenima državama, kot sta Slovenija in Kitajska.« Ena takšnih vezi je gotovo tudi zloženka v 16 jezikih, med njimi v kitajščini, ki jo je muzej izdal na začetku letošnje turistične sezone: ta zanimivost je prijetno presenetila člane delegacije. 
 
Podžupan mestne občine Peking g. Wang Ning, ki je ob ogledu muzeja pokazal izjemno zanimanje za prazgodovinsko zbirko, je prav tako izpostavil pomen ohranjanja dediščine vsakega naroda, saj tako skrbimo za skupno dediščino vsega človeštva. Mag. Ravnikovo je ob tej priložnosti povabil na ponovni obisk pekinških muzejev.
 
Spomnimo: Ljudska republika Kitajska je pred nekaj leti povabila predstavnike nacionalnih muzejev iz jugovzhodne Evrope, med njimi direktorico Narodnega muzeja Slovenije mag. Barbaro Ravnik, in jim dala možnost aktivno sodelovati na mednarodnem strateškem forumu Svilena cesta, na katerem je bila prav predstavitev Slovenije izjemno dobro sprejeta med več tisoč sodelujočimi.