EGIPČANSKA ZBIRKA V NARODNEM MUZEJU SLOVENIJE

Mumija

Stalna razstava, Muzejska

 

Smrt stoji danes pred menoj,
kot lotosov vonj,
kot občutek ob obali sedečega pijanca.
Smrt stoji danes pred menoj,
kot nebo brez oblaka.
(pogovor razočaranega z dušo, papirus Berlin 3024, odlomek)

 

Egipčanska mumija Amonovega svečenika A-keswy-te po dolgem potovanju spet spokojno počiva. Vabimo vas, da si v tihoti grobnice ogledate edino staroegipčansko krsto s človeško mumijo v Sloveniji.
 

Egipčanska zbirka v Narodnem muzeju Slovenije je ena najstarejših zbirk, ki so se oblikovale kmalu po ustanovitvi Deželnega muzeja za Kranjsko leta 1821. Nastala je predvsem z darovi premožnih domovljubov: trgovcev, popotnikov, misijonarjev, visokih državnih uradnikov in diplomatov. Leta 1846 je vitez Anton pl. Lavrin, avstrijski generalni konzul v Egiptu, tedanjemu Deželnemu muzeju v Ljubljani poklonil egipčansko mumijo v poslikani leseni antropomorfni krsti, večino drobnih kipcev pa je v svoji oporoki leta 1912 muzeju zapustil Jožef Svegel.

Hieroglife na krsti je že leta 1866 prevedel Albert Kosmač, prvi slovenski orientalist, iz njih pa je razvidno, da je bil mumificirani A-keswy-ta svečenik v Amonovem templju v Karnaku, živel pa je v nemirnem poznem obdobju v času 25. ali 26. dinastije (7.–6. stol. pr. Kr.). Krsta in mumija sta bili v letih 2000–2002 temeljito konservirani in restavrirani. Ob tem so bile narejene tudi številne raziskave.
Krsta in mumija sta sedaj predstavljeni v prostoru, ki spominja na grobnico, v pritličnem hodniku muzejske stavbe, skupaj z izsledki predvsem nedestruktivnih raziskav. Kratek film na lahkoten način predstavi dolgoletno konserviranje in restavriranje ter raziskovanje krste in mumije.

To je danes edina staroegipčanska antropomorfna krsta s človeško mumijo v Sloveniji.


 

Staroegipčanska mumija je bila osrednji predmet na občasni razstavi Mumija in krokodil. Slovenci odkrivamo dežele ob Nilu.
Več o mumiji poiščite tukaj.