Družinske dogodivščine 2017

Sobota, 21. januarja 2017, ob 11.00 v NMS – Prešernova
Zakladnica dragocenosti

Narodni muzej Slovenije hrani številne zaklade. Kaj si predstavljamo pod pojmom zaklad, kje zaklade najdemo, kakšni so vredni največ? Z zemljevidom, kot se za prave iskalce zakladov spodobi, se bomo odpravili na raziskovalni potep med muzejskimi vitrinami in razkrili številne dragocenosti, ki jih hrani najstarejši muzej na Slovenskem. Vas zanima, kako zveni najstarejša piščal na svetu, kakšna oblačila so nosili Rimljani, koliko je tehtal viteški meč? Pridružite se nam in spoznajte zgodbe naše preteklosti!


Sobota, 18. februarja 2017, ob 11.00 v NMS  Prešernova
Brez heca: zabavna prazgodovina

Odpotujmo v najstarejše in najdaljše obdobje človeške zgodovine, ki je še danes delno ovito v meglico skrivnosti. Sprehodili se bomo skozi različne stopnje te dolge ere, od kamene pa vse do konca železne dobe. Kakšne materiale so poznali, kaj so počeli in kakšen je bil nekoč vsakdan? Nam bo uspelo uprizoriti sodobni friz s situle z Vač, izvrtati luknjice v kost in poustvariti neandertalčevo piščal ter sestaviti maketo barjanskega kolišča? Ogled bomo zaključili s preizkusom tkanja na bakrenodobnih statvah in prikazom ulivanja bakrenodobnih sekir.


Sobota, 18. marca 2017, ob 11.00 v NMS  Prešernova
Rimljani pa te fore

Rimska civilizacija je v Evropi pustila številne sledi: arheološke ostanke pa tudi izume. Kaj je bilo skrivno orožje uspeha rimske države, zakaj je propadel eden največjih imperijev v zgodovini človeštva in kaj je ostalo po njem v Sloveniji in Evropi? Odeli se bomo v rimska oblačila, na voščeno tablico zapisali znan rimski izrek, se preizkusili v klesanju v kamen, od blizu spoznali rimsko vojaško opremo in se odpravili na kratek vojaški pohod.


Sobota, 15. aprila 2017, ob 11.00 v NMS  Prešernova
Rezervirano za viteze, dame in zmaje

Pobegnimo v čas gradov, vitezov in dam ter zanimivih zgodb iz srednjega veka. Sprehod po razstavi bomo popestrili z ogledom viteškega orožja, srednjeveških vsakdanjih predmetov in bleščečega nakita! Nam bo uspelo sestaviti naselbino, kamor so se zatekli zgodnjesrednjeveški prebivalci, spoznati različne noše in s pomočjo voha ugotoviti, s katerimi začimbami si je takratna gospoda začinila jedi? Oblekli bomo tudi verižno srajco in potežkali pravi viteški meč. Ne uide nam niti kakšna fotografija za spomin!


Sobota, 20. maja 2017, ob 11. uri v NMS – Prešernova
Skrivnost mumije

V mislih poletimo pod vroče saharsko sonce, približno 2.500 let v preteklost, k piramidam najpomembnejših prebivalcev Starega Egipta. Le kaj bomo tam odkrili? Vstopili bomo v egipčansko grobnico z mumijo (danes edino egipčansko mumijo v Sloveniji), obdano s številnimi kipci in drugimi predmeti. Vas zanima, kakšne skrivnosti nam čisto prava mumija lahko prišepne danes in kaj je zapisano na pokrovu krste? Ne dvomimo, da nam bo s skupnimi močmi uspelo razvozlati skrivnostno hieroglifsko sporočilo!


Sobota, 23. septembra 2017, ob 11.00 v NMS  Metelkova
Zakladnica dragocenosti

Narodni muzej Slovenije hrani številne zaklade. Kaj si predstavljamo pod pojmom zaklad, kje jih najdemo, kakšni zakladi so vredni največ? Z zemljevidom, kot se za prave iskalce zakladov spodobi, se bomo sprehodili med muzejskimi vitrinami in razkrili številne dragocenosti, ki jih hrani najstarejši muzej na Slovenskem. Vas zanima, kako je videti edini v celoti ohranjen viteški oklep na Slovenskem? Kako enostavno izdelati nekdaj priljubljeno igračo Kopitljačka? Ali pa se naučiti urok ali dva, da bosta od nas pregnala nesrečo in skrivnostne, temne sile? Pridružite se nam in spoznajte zgodbe naše preteklosti!


Sobota, 21. oktobra 2017, ob 16.30 v NMS  Prešernova
Noč ima svojo moč: z lučkami po muzeju

Ob jesenskih popoldnevih, ko se nad mesto spusti mrak, vas vabimo na muzejsko pustolovščino. Čaka vas pestro doživetje, začinjeno s ščepcem vragolij, veliko interaktivnosti in dobre volje. Kaj se zgodi, ko se luči v muzejskih dvoranah ugasnejo? Ali predmeti oživijo? Kakšne zgodbe nam lahko razkrijejo? Pridite v muzej, kot ga še niste doživeli, in odkrijte preteklost z nami!


Sobota, 25. novembra 2017, ob 16.30 v NMS  Metelkova
Noč ima svojo moč: z lučkami po muzeju

Ob jesenskih popoldnevih, ko se nad mesto spusti mrak, vas vabimo na muzejsko pustolovščino. Čaka vas pestro doživetje, začinjeno s ščepcem vragolij, veliko interaktivnosti in dobre volje. Kaj se zgodi, ko se luči v muzejskih dvoranah ugasnejo? Ali predmeti oživijo? Kakšne zgodbe nam lahko razkrijejo? Pridite v muzej, kot ga še niste doživeli, in odkrijte preteklost z nami!
 


Cena posamezne družinske dogodivščine je 6 EUR za družino, za imetnike letne družinske vstopnice je ogled brezplačen! Trajanje programa: 60 minut.
Informacije po telefonu 051 384 888 ali po elektronski pošti  Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. .