Z VAMI SMO

 

Kdo: Alja Vute, 32 let in še malo.
Prihaja iz: Kraja med vodami, živi v Ljubljani.
Z Narodnim muzejem Slovenije sodeluje: 11 let.
Izobrazba: Uni.dipl.bibl., kustos pedagog.
Najljubši muzejski predmet: Breverl, da je ne doleti nesreča!
Najljubša muzejska delavnica: Muzejska šifra – prve ne pozabiš nikoli :)
Hobiji: Dobri filmi, brskanje po spletu, spoznavanje sveta in potovanja v neznano. Izjemno rada kuha, a ji še vedno ni uspelo pripraviti prave rimske pojedine s polži in polhi, pečenimi v krušni peči :)
Alja sprejema vaše klice in naročila, z veseljem svetuje in pomaga. (So)ustvarja programe za otroke in družine, brska po literaturi in spletu ter išče primere dobre prakse, ki jih s pridom vpeljuje v muzejsko okolje. Galerije in muzeje obiskuje že od rane mladosti. Domov hodi peš. Rada ima ježe, barvne blazerje, fotografije in potovanja. Njen življenjski moto se glasi: Vsak dan, v vseh pogledih, vedno napredujem!

 


 

 

 


Kdo: Gašper Oitzl, 26 let.
Prihaja iz: Gozda Martuljka.
Z Narodnim muzejem Slovenije sodeluje: 4 leta.
Izobrazba: Mag. zgodovine (UN).
Najljubši muzejski predmet: Sebenjski zaklad.
Hobiji: Rad potuje, smuča, hodi v hribe, teče in nadgrajuje svoje znanje.
Najbolj ga zanima srednji vek, obdobje, o katerem imajo ljudje mnogo stereotipnih predstav. Vodi po stalnih zbirkah v Narodnem muzeju Slovenije – Metelkova, še posebej rad vodi skupine, ki želijo izvedeti čim več o preteklosti. Zgodovina ga izjemno navdušuje, zato se je v letu 2016 vpisal na doktorski študij. 
 
 
 
 
 

 
 
 
 

Kdo: Grega Gutman, 32 let.
Prihaja iz: Zagorja ob Savi.
Z Narodnim muzejem Slovenije sodeluje: 4 leta.
Izobrazba: Absolvent arheologije.
Najljubši muzejski predmet: Doprsni kip Hadrijana, ker je bil precej kul cesar (napake pa tako ali tako delamo vsi).
Najljubša muzejska delavnica: Detektivi preteklosti, ker otrokom približa poklic arheologa.
Hobiji: Obožuje poletje, rad plava v morju, vesla in planinari.
Grega zelo rad vodi po muzeju ljudi, ki jih zanimata naša arheologija in kulturna dediščina, in potuje po Italiji, kjer si med ogledovanjem rimskih antičnih spomenikov rad privošči tudi dobro pico in espresso.


 
 
 

Kdo: Jasmina Magdič, 27 let.
Prihaja iz: Majhne vasice v Prlekiji (Lahonci).
Z Narodnim muzejem Slovenije sodeluje: 3 leta.
Izobrazba: Uni. dipl. arheologinja.
Najljubši muzejski predmet: Novci, ker so tako majhni, pa tako pomembni.
Najljubša muzejska delavnica: Odvij povoje in odkrij večnost, saj se ob mumiji počuti zelo mlada.
Hobiji: Najraje bere knjige ob spremljavi ptičjega petja, obožuje igranje družabnih iger in skrbi za želvaka Gilgameša.
Jasmina po muzeju vodi skupine vseh starosti, najraje pa se zabava na muzejskih rojstnodnevnih zabavnicah. Navdušuje se nad natančno izdelanimi motivi na starih rimskih novcih, vendar ji kljub temu še vedno ni uspelo odkriti skritega zaklada, lonca, polnega denarja. V pitju čaja se lahko kosa s samimi Angleži, saj si vsak dan privošči tri skodelice tega aromatičnega napitka. Zelo rada potuje, najbolj pa jo je navdušila romarska pot Camino, zato se tja s težkim nahrbtnikom vedno znova vrača.

 
 

Kdo: Katja Omahen, 27 let.
Prihaja iz: Višnje Gore, enega najmanjših slovenskih mest.
Z Narodnim muzejem Slovenije sodeluje: 3 leta.
Izobrazba: Vsestranska humanistka ali diplomirana rusistka in umetnostna zgodovinarka, ki se pridno trudi zaključiti magistrski študij ruščine in primerjalne književnosti.
Najljubši muzejski predmet: Rimski slonokoščeni lutki, ker spadata med zelo redke najdbe in sta veliko bolj kul od današnjih plastičnih barbik.
Najljubša muzejska delavnica: V gosteh pri emonskem meščanu, ker se ji rimske prehrambne navade zdijo zelo hecne. 
Hobiji: Obiskovanje baletnih in drugih glasbeno-plesnih predstav, gledanje filmov ter dolgi pogovori o tegobah in radostih življenja.
Katja se rada pogovarja o Rusiji, njeni zgodovini in običajih in se vedno razveseli, ko muzej obiščejo ruski turisti. Ko bo zbrala dovolj denarja, se bo prav gotovo odpravila na kakšno ekspedicijo v daljno Sibirijo. Ker je gurmanka in sladkosnedka, se vsaj enkrat na teden odpravi na tortico, včasih pa tudi sama kaj speče ali skuha in deli recepte s svojimi sodelavci. Zanima jo tudi folklora, zato se v prihodnosti namerava naučiti kakšen ljudski ples.
 


 

 


Kdo: Mojca Mikolič, 31 let.
Prihaja iz: Kopra.
Z Narodnim muzejem Slovenije sodeluje: 4 leta.
Izobrazba: Dipl. organizatorka turizma, skoraj dipl. zgodovinarka, v procesu pisanja magistrske naloge na oddelku za umetnostno zgodovino.
Najljubši muzejski predmet: Grob strele, ker jo vsakič znova preseneti, v kaj vse so Rimljani verjeli in verovali. 
Najljubša muzejska delavnica: Koliščarji in izgubljeno bodalo, ker se najbolj razmigamo. 
Hobiji: Študij, ker to večino časa počne :), sprehodi in gledališče.
Mojci je umetnost zelo pri srcu, tako likovna kot dramska. Njenemu psu je ime Chagall, kar jasno priča, kdo je njen najljubši slikar. Zbira karte gledaliških predstav in ustvarja svoj gledališki kolaž. Obožuje Grčijo in se vsako poletje vrača v to prečudovito deželo, prepleteno z antičnimi miti in dobro hrano. Dela tudi kot turistična vodnica, zato jo bolj poredko srečamo, saj pogosto potuje po Evropskih prestolnicah. Mojca tekoče govori italijansko in vas z veseljem nauči stavek, dva ali tri :)


 
 

 

Kdo: Petra Bolha, 28 let.
Prihaja iz: Ljubljane.
Z Narodnim muzejem Slovenije sodeluje: 3 leta.
Izobrazba: Uni. dipl. sociologinja kulture in prof. umetnostne zgodovine.
Najljubši muzejski predmet: Diadem kneginje iz Stične: izjemna in dragocena najdba ter krasen kos nakita, ki ga ima tudi sama tako rada.
Najljubša delavnica: Avete discipuli!, saj pričara prav posebno doživetje potovanja v preteklost. No, Petra pa lahko pri tem obnovi znanje latinščine :)
Hobiji: Potikanje po muzejih in galerijah, najrazličnejše dejavnosti na prostem, obiskovanje koncertov in filmskih predstav. Vse to pa vedno v dobri družbi :)
Petra je muzejska vodnica in animatorka, vedno nasmejana in pripravljena na akcijo. Rada se poglablja v umetnostno in kulturno zgodovino različnih obdobij, pri čemer ji je najbolj pri srcu obdobje antike. V muzej se vedno pripelje s kolesom, zelo rada igra pingpong, najrajši pa se odpravi na morje in se sprošča na plazi. Uživa v gledanju znanstvenofantastičnih filmov in redno spremlja Evrovizijo. Rada tudi potuje, predvsem jo privlačijo daljni kraji, zato si želi nekoč obiskati Japonsko.
 

Kdo: Petra Brodar, 29 let.
Prihaja iz: Moravč.
Z Narodnim muzejem Slovenije sodeluje: 4 leta.
Izobrazba: Uni. dipl. arheologinja.
Najljubši muzejski predmet: Zlat in srebrn germanski nakit ter na splošno vse stvari, ki se svetijo.
Najljubša muzejska delavnica: Branite imperij, barbari prihajajo!
Hobiji: Najrajši bere o Hunih, Gotih, Langobardih in drugih barbarih, ob ponedeljkih igra tamburico, pozimi jo ob prostih dnevih najdete na smučišču, poleti pa na plezališču.
Petrina najljubša zgodovinska osebnost je Janez Puhar, skrivnostni fotograf iz 19. stoletja. Ima psa Ottija, ki je predebel, zato je ves čas na dieti. Rada pleše do jutranjih ur in za zajtrk je burek. Nekoč bi rada obiskala Galapagos.
 
 


 
 
 

 

Kdo: Renny Rovšnik, 30 let.
Prihaja iz: Nemčije, vendar že tako dolgo prebiva v Ljubljani, da je že skoraj prava Ljubljančanka :)
Z Narodnim muzejem Slovenije sodeluje: 5 let.
Izobrazba: Dipl. etnologinja in kulturna antropologinja, zaključuje magistrski študij etnologije in kulturne antropologije. 
Najljubši muzejski predmet: Meči in drugo hladno orožje, ki ga hrani Narodni muzej Slovenije.
Najljubša muzejska delavnica: Vitezi na pohodu, ker se na delavnici tudi mečujemo :)
Hobiji: Renny se rada ukvarja s športnimi aktivnostmi, včasih si privošči celo ježo in, jasno, mečevanje. Svojo dušo najraje razvaja s težkometalnimi glasbeni ritmi, ob posebnih priložnostih pa se prepusti prasketanju vinilk in Elvisovemu žametnemu glasu. Obožuje tudi dobre knjige, še najraje takrat, ko jih spremlja trkanje dežnih kapelj po okenski polici.
Renny uživa na vodstvih, enako se zabava ob vodenju odraslih obiskovalcev kot tudi mlajših nadobudnežev. Z veseljem sprejme skupine nemško govorečih obiskovalcev, s katerimi lahko spregovori v svojem maternem jeziku, ki ga včasih malce pogreša. Ker zelo rada ustvarja, so ji v veliko veselje tudi ustvarjalne delavnice, na katerih mlajšim generacijam predaja znanje, hkrati pa lahko tudi riše, barva, lepi in še kako drugače packa :)


Kdo: Zala Koren, 27 let.
Prihaja iz: Maribora.
Z Narodnim muzejem Slovenije sodeluje: 3 leta in še malo.
Izobrazba: Dipl. umetnostna zgodovinarka, ki zaključuje magistrski študij umetnostne zgodovine.
Najljubši muzejski predmet: Rimski talni mozaik, ki je nekoč krasil bivališče emonskega meščana. Zakaj? Ker se med drugim navdušuje tudi nad umetnostjo rimskega obdobja.
Najljubša muzejska delavnica: Koliščarji in izgubljeno bodalo, ki je zelo razgibana delavnica, otroci pa se zlahka vživijo v obdobje koliščarjev.
Hobiji: Zala je velika ljubiteljica umetnosti, ki v prostem času rada bere knjige in gleda filme, še posebej črno-bele. Je redna obiskovalka kina. Rada potuje in odkriva skrite kotičke novih mest, njihove muzeje ter galerije.

Ker obožuje hrano, si ob večerih skuha dobro večerjo, vendar rada pripravi kaj bolj okusnega od rimskega garuma! Peki se zadnje leto ne posveča več toliko kot prej, zaradi česar med odmorom v službi rada zavije v slaščičarno in si privošči kos čokoladne torte z espressom.