SPOROČILO ZA JAVNOST: Skrivnost lože. Prostozidarstvo na Slovenskem

There are no translations available.

Ljubljana, torek, 28. februarja 2017

Nocoj bodo v Narodnem muzeju Slovenije odprli razstavo Skrivnost lože o zgodovini prostozidarstva v našem prostoru. Prostozidarska dediščina slovenskih in tujih muzejev, arhivov in knjižnic bo na ogled do 14. maja letos. Vrednote, ki združujejo bratovščino, bo obiskovalec spoznaval ob prostozidarski scenografiji, simbolih in glasbeni kulisi: skozi skrbno oblikovan razstavni prostor bo simbolično prehodil pot od teme k svetlobi, od neznanja k znanju. 

Na novinarski konferenci v dopoldanskih urah je direktorica Narodnega muzeja Slovenije mag. Barbara Ravnik poudarila, da je razstava plod odličnega sodelovanja Narodnega muzeja Slovenije in Arhiva Republike Slovenije.
 
Soavtor razstave dr. Matevž Košir (Arhiv Republike Slovenije), ki že vrsto let preučuje prostozidarstvo na Slovenskem, je pojasnil: »Ni naključje, da je razstava na ogled prav letos, saj smo želeli poudariti pomemben jubilej, in sicer 300. obletnico ustanovitve Velike lože Anglije (1717–2017). Prav Anglija je tista dežela, v kateri se je prostozidarstvo začelo, zato ima gibanje tudi nekaj ‘angleških’ značilnosti. V njem se zrcali tradicija srednjeveškega kamnoseštva, ki se je s koncem srednjega veka sicer izpela, ostale pa so simbolne vsebine gradnje harmoničnega sveta in poudarek na bratstvu med različno mislečimi.«
 
Mag. Jože Podpečnik, kustos prostozidarske zbirke v Narodnem muzeju Slovenije in soavtor razstave, je izpostavil: »Prostozidarsko zbirko danes prvič v zgodovini predstavljamo javnosti. Poleg Narodnega muzeja Slovenije in Arhiva Republike Slovenije so gradivo za razstavo prispevali tudi Pokrajinski muzej Maribor, Pokrajinski muzej Ptuj - Ormož, Gornjesavski muzej Jesenice, Pokrajinski muzej Koper, Narodna in univerzitetna knjižnica Ljubljana ter druge domače in tuje ustanove, tudi Velika loža Slovenije.« In še: »Na razstavi smo prikazali ‘tempelj’ ljubljanske lože Valentin Vodnik in njene člane. Predstavili smo takratno slovensko gospodarsko in politično elito, ki je med drugim vplivala na to, da smo v Ljubljani v tridesetih letih 20. stoletja postavili Narodno in univerzitetno knjižnico.« Predmeti v prostozidarski zbirki muzeja potrjujejo odlično sodelovanje slovenskih bratov pri širjenju strpnosti, svobode izražanja in spodbujanja sodelovanja med ljudmi različnih prepričanj v srednjeevropskem prostoru in širše. 
 
Bratovščina poudarja splošne moralne norme, med njimi pa na prvo mesto postavlja strpnost. A vendar je prostozidarstvo težko ulovljiv družbeni fenomen. Ne gre za religijo – čeprav je njegov sestavni del tudi ritual. Ne gre za center moči – čeprav ni mogoče ovreči njegovega političnega in družbenega angažmaja. Ni filozofija – čeprav je gradbeni načrt življenja s simboli, za katerimi se skriva prastara modrost. Prostozidarstvo je brez dvoma povezano z mističnim: zaradi svojega alternativnega pogleda na svet, izkušnje rituala in, ne nazadnje, molka o notranjem dogajanju.
 
Prostozidarstvo je premostilo stoletne geografske, družbene in mentalne meje ter pustilo za sabo raznoliko materialno in duhovno sled. Njegovo bogato dediščino prepoznamo tudi v glasbi, poeziji in leposlovju kakor tudi v arhitekturi, likovni in filmski umetnosti. 
 
FOTOGRAFSKO GRADIVO v ločljivosti za tisk je dostopno na tej povezavi (zip, 38,4 MB).
 

Vizualni koncept razstave 
Svetloba je morda najpomembnejši simbol prostozidarstva. Pomeni modrost, znanje in razumevanje. Potovanje proti svetlobi je simbolna pot k modrosti, ki je glavna tema postavitve razstave. Razstavni prostor je zasnovan tako, da obiskovalec potuje skozi zaporedje prostorov, ki imajo različne značaje. Na začetku so prostori oblikovani grobo, oglato, kot »neobdelan kamen«, ki pomeni neizoblikovanega, nevednega iščočega, potem pa se postopoma spreminjajo – do zadnjega prostora, templja. Tempelj je prostor geometrije in logike, ki predstavlja »obdelani kamen« oziroma nekoga, ki mu je bila »podeljena luč«. 
Prvi prostor obenem predstavlja Platonovo votlino, svet idej, prehod v svet zunaj votline pa je metafora razsvetljenja.
Celotna postavitev je izdelana iz papirja (valovite lepenke) in je maketa v naravni velikosti. Minljivost materiala in začasnost izdelave v simbolnem smislu sporočata, da je prostozidarstvo pravzaprav ideja.
Mima Suhadolc


Razstava
SKRIVNOST LOŽE. Prostozidarstvo na Slovenskem
Na ogled od 28. februarja do 14. maja 2017
Narodni muzej Slovenije, Muzejska ulica 1, Ljubljana
 
Avtorja razstave
Dr. Matevž Košir (Arhiv Republike Slovenije) in mag. Jože Podpečnik (Narodni muzej Slovenije)
 
Vizualni koncept razstave
Miran Mohar in Mima Suhadolc
 
Katalog razstave je monografija dr. Matevža Koširja Zgodovina prostozidarstva na Slovenskem (založba Modrijan, 2015).
 
Ob razstavi je izšel priročen vodnik.
 
V Narodnem muzeju Slovenije ob razstavi pripravljajo strokovna predavanja, vodene oglede razstave in mednarodni simpozij Prostozidarstvo v Srednji Evropi.
 
 

 


Zanimivosti
  • Prostozidarji, skrivna bratovščina in tajne lože so besede, ki vlečejo v skrivnostni svet nepoznanega. Burijo domišljijo in vzbujajo radovednost. Vendar pa so številni miti in teorije zarote plod domišljije posameznikov, ki tako beležijo uspešno prodajo romanov, filmov in drugih medijskih izdelkov. Tako lahko prostozidarske simbole prepoznamo na primer v knjigah in filmih o Harryju Potterju.
  • Velika uspešnica, ki govori o prostozidarstvu, je Da Vincijeva šifra avtorja Dana Browna. Še pred njo pa so Michael Baigent, Richard Leigh in Henry Lincoln napisali knjigo Sveta kri in sveti gral.
  • V Ljubljani bo 11. maja 2017 v organizaciji Narodnega muzeja Slovenije in Arhiva Republike Slovenije potekal mednarodni simpozij Prostozidarstvo v Srednji Evropi.
  • Na god sv. Janeza Krstnika, 24. junija leta 1717, so štiri londonske prostozidarske lože v gostilni Goose and Gridiron (kjer so se sestajali člani ene od lož) ustanovile veliko ložo, da bi z njo postavile krovno organizacijo za vse angleške lože. Izvolile so velikega mojstra in sklenile četrtletno organizirati srečanje predstavnikov lož in enkrat letno skupno zasedanje. Ustanovitev velike lože je bila nedvomno odločilen korak pri oblikovanju prostozidarstva, resničnega pomena za prihodnost pa se takratni ustanovitelji še niso zavedali.
  • Iz različnih zapisov je moč sklepati, da naj bi domnevno v prostozidarskih ložah delovali nekateri vidnejši Slovenci: Jurij Vega, Valentin Vodnik, Žiga Zois, Oton Župančič ...
  • Član prostozidarskih vrst naj bi bil tudi Wolfgang Amadeus Mozart. S prostozidarskimi elementi naj bi bila prežeta predvsem njegova opera Čarobna piščal.