Poletne delavnice v 2017

Sobota, 1. julija 2017, od 19.00 do 21.00
Branite imperij, barbari prihajajo:
 
Pred več kot 2000 leti je rimska vojska iz osrčja Italije začela svoj osvajalni pohod. Imperij, ki so ga osvojili z mečem, so branili z mogočnim obzidjem, imenovanim limes, katerega veličastni ostanki še danes kljubujejo času. Kaj je bila skrivnost njihovega uspeha – oborožitev ali organizacija? Kako so legije osvojile nešteta mesta in porazila mnoga ljudstva? Zakaj je propadel eden največjih imperijev v zgodovini človeštva in kaj je ostalo po njem v Sloveniji in Evropi? Spoznali bomo oborožitev rimske vojske, način bojevanja in se tudi sami podali na kratek vojaški pohod!

Sobota, 8. julija 2017, od 19.00 do 21.00
Jamski ljudje in piščal:

Na delavnici bomo na otrokom prilagojen način osvetlili eksponat svetovnega pomena, neandertalčevo piščal iz jame Divje babe. Razložili bomo razvoj človeka, ki je pomemben za razumevanje pomena te arheološke najdbe. Tematiko bomo predstavili ob razstavljeni piščali in slikovnem gradivu, predmete bomo lahko otipali, izdelavo neandertalčeve piščali pa bomo tudi praktično prikazali. Program bomo zaključili z družabno igro »Lov na mamuta«, v ustvarjalnem delu pa si bo vsak izdelal kamenodobno sulico. 

Sobota, 15. julija 2017, od 19.00 do 21.00
Lončki, lonci:

Spoznali bomo najstarejše in najdaljše arheološko obdobje, kameno dobo. Posebna pozornost bo namenjena mlajši kameni dobi, ko so se v človeški družbi pred 7000 in več leti zgodile pomembne spremembe v načinu življenja. Ena od novosti je bilo tudi odkritje postopka izdelave lončenine in njena široka uporaba. Primerjali bomo različne vrste lončenine glede na kakovost in način izdelave, nato pa se bomo tudi sami preizkusili v izdelavi in krašenju posod iz gline na prazgodovinski način.

Sobota, 22.  julija 2017, od 19.00 do 21.00
Pirati na lovu za zakladom:

Kaj so zakladi? Ali resnično obstajajo? Mar so zakladi zastonjski dar z neba ali nagrada za spretnost in pogum?Pridi in se nam pridruži na pustolovski avanturi, polni pasti in preizkušenj, na kateri bomo spoznali in prevzeli vloge najbolj slavnih piratov in piratk. Z zadostno mero poguma in piratskih zvijač ti bo morda uspelo odkriti, kje v muzeju je skrit pravi pravcati zaklad. Za nagrado si bomo izdelali piratskega pomočnika - papigo.

Sobota, 29. julija 2017, od 19.00 do 21.00
Detektivi preteklosti:

Vabimo vas v družbo arheologov, ki nam bodo predstavili svoje delo ter nas podučili o pomenu arheoloških ostankov. Pomagali jim bomo pri reševanju zapletenega primera ter se tudi sami izurili v arheoloških izkopavanjih na muzejski zelenici: odkrite predmete bomo kot pravi arheologi-detektivi skrbno preučili in spoznali, kakšno pot prepotujejo od odkritja do muzejske vitrine!

Sobota, 5. avgusta 2017, od 19.00 do 21.00
Je vse zlato, kar se sveti?

Na  stalni arheološki razstavi je razstavljena pepelnica s stekleno žaro, ki je bila v depoju muzeja shranjena že več desetletij. V konservatorsko-restavratorski delavnici so ob obravnavi pepelnice naleteli na pravo presenečenje – v žari so se skrivali novec, fibula in zlat prstan! Spoznavali bomo delo konservatorja-restavratorja in njegovo vlogo v muzeju. Potem pa se bomo tudi sami preizkusili v reševanju kulturne dediščine – odlomke razbitega predmeta bomo očistili, jih zlepili, manjkajoče dele dopolnili in tako poskušali poustvariti prvotni videz predmeta.

Sobota, 12. avgusta 2017, od 19.00 do 21.00
V gosteh pri emonskem meščanu:

Narodni muzej Slovenije hrani zbirko več kot dvestotih kamnitih spomenikov z napisi, večinoma iz rimskega obdobja. Razkrivajo različne plati preteklega življenja. V sklopu zbirke je tudi pozlačeni kip Emonca, oblečenega v značilno rimsko togo, zato se bomo na delavnici tudi sami tako oblekli. Potem se bomo pridružili emonskemu meščanu Narmusu in ta nas bo popeljal v rimski vsakdan. V njegovi družbi bomo spoznali rimsko kuhinjo, igre, vojsko, promet in rimske bogove, naučili pa se bomo tudi, kako izgnati zle duhove. Delavnico bomo sklenili z izdelavo naglavnega venca.

Sobota, 19. avgusta 2017, od 19.00 do 21.00
Muzejska šifra:

V muzeju smo našli steklenico s skrivnostnim sporočilom. Le rešitve zapletenih ugank bodo najbolj bistrim in učenim pomagale razkriti tajno šifro, ki jo je izgubil Albert. Vendar, kako razvozlati skrivnost? Nič lažjega kot to! Pomagali nam bodo budno oko ter starodavni zapisi, ki jih med svojimi zidovi skriva Narodni muzej Slovenije! Ob tem se bomo naučili, kako se berejo staroegipčanski hieroglifi, razvozlali v kamen vklesane rimskodobne napise, prebirali srednjeveške in novoveške zapise, spoznali pomen tiska ter mnoge druge zanimivosti. Seznanili se bomo tudi s sodobnimi pisavami, se preizkusili v šifriranju in si izdelali knjižno kazalo s skrivnostno muzejsko šifro.

Sobota, 26. avgusta 2017, od 19.00 do 21.00
Koliščarji in izgubljeno bodalo: 

Na delavnici bomo v vlogi bakrenodobnih koliščarjev pobegnili v čas, ko je Ljubljansko barje še prekrivala voda. Ostrorogemu Jelenu in Jezerni Roži bomo pomagali zgraditi novo kolišče, poiskali pa bomo tudi bodalo, ki ga je pred šest tisoč leti izgubil Neokretni Karp. Ob tem bomo odkrivali nahajališča bakrove rude, trgovali z zaščitnimi talismani, se preizkusili v tkanju, prodali bobrov kožuh ter se naučili določiti starost deblaka! Na ustvarjalnem delu ponujamo prikaz ulivanja bakrenih predmetov s praktičnim delom.

Cena posamezne delavnice je 5,5 EUR na otroka. Prijave in dodatne informacije: E Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript.  
T 051 384 888