Predavanje iz cikla »Prvi torek v mesecu«: Matevž Košir, ŽENSKE IN PROSTOZIDARSTVO

Torek, 4. aprila 2017, ob 18. uri, v Narodnem muzeju Slovenije – Prešernova

Predavatelj bo predstavil zgodovino in različne oblike t.i. »ženskega prostozidarstva«. Prostozidarstvo je izvorno rezervirano le za moške. Izjemoma pa že v 18. stoletju srečamo ženske v nekaterih t.i. »ko-masonskih« redovih, ki so imeli tudi žensko članstvo (npr. Mops Order), zares pa so zaživeli šele v 19. stoletju.
 
Prav v tem času se pojavijo tudi t.i. »adoptivni« prostozidarski redovi, eden najbolj znanih je »adoptivni« prostozidarski Red vzhodne zvezde (Order of Eastern Star), ki je bil ustanovljen v 2. polovici petdesetih let 19. stoletja v ZDA. Izvorno je bil to predvsem ženski red, namenjen ženam, hčeram, materam, vdovam in sestram prostozidarjev. Od mešanih »ko-masonskih« redov pa se je konec 19. stoletja posebej uveljavil red Le Droit Humain. Številni člani tega reda so sodili v krog teozofskega društva, ustanovljenega leta 1875.

O predavatelju
Matevž Košir, doktor zgodovine, docent arhivistike. Zaposlen je v Arhivu Republike Slovenije, kjer je bil v letih 2005-2009 direktor. Od leta 2010 do 2014 je bil predsednik Zveze zgodovinskih društev Slovenije. Sodeluje v revizijski komisiji Mednarodnega arhivskega sveta itd. V svojih raziskavah povezuje arhivistiko in zgodovino (Avtor monografije: Zgodovina prostozidarstva na Slovenskem, Modrijan 2015 in soavtor monografije Čarovnice: predstave, procesi, pregoni v evropskih in slovenskih deželah, 1995). Je soavtor občasne razstave Skrivnost lože. Prostozidarstvo na Slovenskem, ki bo v Narodnem muzeju Slovenije – Prešernova na ogled do 14. maja 2017.

Brezplačno.