PLAVAJOČI GRAD – FLOATING CASTLE

Od 3. do 5. avgusta 2017 v okolici gradu Snežnik
 
Medved-narodni nad-festival 
 
Grad Snežnik se bo z okoliškimi gozdovi spremenil v okolje dvajsetih magičnih vizualnih prizorišč, na katerih se bo predstavilo okoli sto skupin z vsega sveta. Na splavu, v grajskih dvoranah, na gasilskem avtomobilu, na obzidju, v jami, ob izviru, na poljanah, med drevesi, na konjski vpregi ter na drugih neobičajnih krajih bodo zrasli odri za nastopajoče, ki letos prihajajo iz kar 34 držav.
 
 
Prodaja vstopnic na Eventimovih prodajnih mestih in na spletu.
 

Vabljeni na nepredstavljivo izkušnjo druženja etno glasbe, gledališča, vizualnih umetnosti, plesa, kulinarike in narave na 20 pravljičnih prizoriščih v gradu Snežnik in njegovi okolici. Letošnja edicija je najobsežnejša doslej, saj se bo predstavilo prek sto skupin in 34 držav iz celega sveta. V treh dneh to pomeni skoraj 200 dogodkov, saj se nekatere skupine predstavljajo večkrat.
 
MEDVED-NARODNI NAD-FESTIVAL 
 Celoletna prostovoljna dejavnost Punktarjev, Društva Ljubiteljev Gradu Snežnik in teatra Matite se bo zaključila z dogodkom, ki ga je težko zaobjeti z eno besedo. Na prvem mestu gre za srečanje odličnih umetnikov, ki se na Plavajočemu gradu predstavljajo eden drugemu, ustvarjajo nove vezi in sodelovanja. Na drugem mestu gre za nastope v izjemnem okolju, ki ga, ob pomoči pravljične atmosfere gradu, postavijo vizualni umetniki. Na tretjem mestu gre za druženje umetnikov z domačini, ki bogato pomagajo pri organizaciji, kuhajo, kosijo, pripravljajo odre… ter se na koncu tudi skupaj poveselijo pod vaško lipo. Šele na četrtem mestu pa gre za festival, dogodek za širše občestvo, ki privabi v Loško dolino tudi po več tisoč obiskovalcev. 
 
TEMA 2017: ŠPIRITUS MUNDI
 Scenografi bodo tudi letos ob minimalnih posegih izkoristili naravne danosti ter tako sprememili grajska obzidja, grape, jame, ribnike in travnike v območje magičnih prizorišč. Za vsakim grmom bo čakalo presenečenje, ki bo popestrilo že tako bogato dogajanje. Letošnja tema festivala bo "Spiritus Mundi", kot parafraza pozabljenih grajskih duhov, ki (s pomočjo pravega grajskega špirita) znova oživljajo. Ti se bodo pojavljali v obliki ogromnih lutk, šepetajočih gozdov, projekcij ali monumentalnih skulptur…
 
NASTOPAJOČI
 Začenši z etno-glasbo je v prvi vrsti najpomembnejši nastop ob zaključku festivala: 80 članski orkester Etno Histeria World Orchestra bo s spektaklom na jezercu v soboto uradno zaključil dogajanje. Pred tem se bodo od četrtka vsak dan  in vsako uro na 6 odrih hkrati odviljali koncerti ustvarjalcev, kot na primer Nano Stern, eden vidnejših latinsko-ameriških kantavtorjev, Kate Young Quintet, ki ga vodi dobitnica letošnje nagrade BBC za najboljši album, indijsko-balkanski projekt Zamee, alžirska temperamentna skupina Gnaoua Vibration, Izraelska etno-avtorska Antara ali odlična palestinska kantavtorica Rasha Nahas. Za živahno razpoloženje bodo poskrbeli večji projekti, kot so Donnerbalkan, Sherzer Brigade, Tygroo, The Indicals, The Rusks ali pa večno pozitivne folklore iz Češke Morave: Lidova Muzika s Chrastu. Originalni “Bohemian Crystal Instrument”, vas bo v grajski ledenici povabil v zvočne eksperimente. Od domačih skupin pa bodo med drugimi prisotni Uršula Ramoveš in fatje z jazbecove grape, Brina, Nika Solce id. 
 
 Zelo pester bo tudi program gledališča, filma in vizualnih umetnosti. Circo Soluna bo, upamo, pripotoval z vsemi svojimi vozovi in konji. Zagotovo pa bo uspelo priti kar štirim uličnim skupinam iz latinske amerike (PsiCircopatas, the Pambazos Bros, El Linye, Tian Tien), odštekanemu inžinirju Petru Khunu, trebušnim plesalkam Amaya ali pa kar nekaj lutkovnim skupinam. Ena vidnejših instalacij bodo interaktivne “Omare stare šare”, celotno območje kratkih filmov skupine Makedox in že tradicionalne projekcije živega slikanja slikarke Frances Sander po gradu. Notranjost gradu bo oživil že drugi Kamišibaj maraton, ki se bo odvil po muzejskih sobanah prebivalcev gradu.
 
URNIK
Festival bo v četrtek 3.8. ob 18:00 otvoril orkester Etno Histeria. Program se bo vselej zaključil ob polnoči, v petek in soboto dopoldan pa bo potekal na dvoriščih vaščanov Šmarate in Kozarišča. Karte so še vedno na voljo v predprodaji za simboličnih 10 eur.