Glasbila

Nova pridobitev v zbirki Elipse umetnosti + glasbe!
 
Po uspešni akciji Podari glasbilo muzeju in ga zapiši v zgodovino smo pripravili manjšo razstavo Glasbila, ki je postala stalni del zbirke Elipse umetnosti + glasbe. Razstavljenih je nekaj podarjenih glasbil, med drugimi tudi pianino Bojana Adamiča.
 

Bojan Adamič, slovenski skladatelj, dirigent in aranžer je napisal je več kot 200 skladb za slovenske in tuje filme. Njegova dela obsegajo vse glasbene zvrsti, napisal je tudi vrsto aranžmajev in priredb lastnih in tujih pesmi za plesni in simfonični orkester ter za jazzovske in zabavne ansamble. Pri svojem delu se je opiral na ljudsko izročilo. Dobil je vrsto nagrad, med njimi tudi tri zlate nagrade za filmsko glasbo v Pulj, nagrado JRT za scensko glasbo, Prešernovo nagrado za ustvarjalni opus v filmu in zabavni glasbi leta 1979 in Ježkovo nagrado za zabavno glasbo 1990 ter leta 1992 nagrado viktor za življenjsko delo. 
Bojan Adamič je bil tudi izvrsten pianist. Pianino je Narodnemu muzeju Slovenije podarila njegova družina. 
 
Eno od nenavadnejših glasbil je tudi dvojna violina. Po volji pokojnega očeta Franca Strohala jo je leta 1940 Narodnemu muzeju darovala Amalija Strohal iz Metlike. Po restavriranju inštrumenta leta 1990 ima vsaka violina nove črevne strune, na katere ni še nihče igral. Violina je patentni izdelek, zato je še posebej dragocena.
 
 
 
 
  
 
Več o teh inštrumentih in drugih glasbilih iz Zbirke glasbil Narodnega muzeja Slovenije preberite v knjigi: Darko Knez, Inštrumentalna dediščina. Glasbila in glasbeni avtomati iz zbirke Narodnega muzeja Slovenije, Ljubljana 2017.