DAN BORILNIH VEŠČIN

Sobota, 26. avgusta 2017, od 10. do 13. ure v Narodnem muzeju Slovenije – Metelkova

  • Predstavitev karate dojoja Tokuhise Takashija – demonstracija karateja.
  • Športni klub Shubukan: Pot meča – predstavitev borilnih veščin japonskega mečevanja kendo in iaido.
  • Shodokan Dojo: Predstavitev borilne veščine aikido.
  • Kashima-Shinryu Federation of Martial Sciences: Predstavitev tradicionalne borilne veščine Kashima-Shinryu.

Dan borilnih veščin poteka ob raztavi Poti samurajev. Japonsko orožje in bojevniška kultura na Slovenskem.

 
 
 
Fotografija: Lea Makovec
 
Predstavitev karate Dojoja Tokuhise Takashija – demonstracija karateja
Predstavitev se bo začela s predvajanjem kratkega videa o šoli karateja Tokuhise Takashija Karate Dojo, ki jo je kot prvi japonski mojster karateja v Sloveniji ustanovil Tokuhisa Takashi. 
Karate je tradicionalna borilna veščina, katere cilj je skladen  razvoj telesa in duha. Tako kot v večini japonskih tradicionalnih veščin so vsi temeljni gibi te veščine zbrani v kate, to je v natančno predpisana zaporedja gibov za samostojno vajo ali vajo v paru. Učni program šole Shotokan vključuje 26 kat. Mojster Tokuhisa bo tokrat demonstriral in razložil kato hangetsu, nato pa bo prikazal še vajo ippon kumite. Po demonstraciji bo mojster odgovarjal na vprašanja obiskovalcev.
 
Športni klub Shubukan: Pot meča – predstavitev borilnih veščin japonskega mečevanja kendo in iaido
Kendo je moderna borilna veščina, ki izvira iz japonskega sabljaštva (kenjutsu). Iaido je borilna veščina, pri kateri mečevalec uri svoje zavedanje in sposobnost hitrega odziva na nepričakovane napade – s tekočimi nadzorovanimi gibi izvleče meč iz nožnice, napade, odstrani kri z rezila in meč vrne v nožnico. Delavnica bo vsebovala podrobnejši predstavitvi obeh veščin in kratko razlago o uporabi japonskih mečev, nato pa se bodo gledalci v obeh veščinah lahko tudi preizkusili.
 
Shodokan Dojo: Predstavitev borilne veščine aikido
Aikido je borilna veščina, ki se je pod tem imenom začela pojavljati na začetku 20. stoletja. Temelji na starejših japonskih borilnih veščinah, njen sestavni del pa so med drugim tudi japonska filozofska izročila. Bistvo aikidoja je medsebojna harmonija, spoštovanje in zaščita, ne pa uničenje. V aikidoju ni poglavitnega pomena poškodovanje nasprotnika, temveč zaustavitev nasilja z najmanj škode za vpletene. Veščino bodo predstavili člani kluba Shodokan Dojo.
 
Kashima-Shinryu Federation of Martial Sciences: Predstavitev tradicionalne borilne veščine Kashima-Shinryu
Kashima-Shinryu je tradicionalna japonska šola borilnih veščin (ryuha) z več kot 500 leti nepretrgane tradicije. Na delavnici bomo na kratko predstavili njeno zgodovino in sedanjo organizacijo, glavne principe, na katerih temelji, ter prikazali nekatere borilne tehnike.
 
Dan borilnih veščin je spremljevalna prireditev mednarodnega simpozija BUSHIDO SKOZI ČAS. Japonska vojaška kultura in bojevništvo, ki bo potekal v petek in soboto, 25. in 26. avgusta 2017 v Narodnem muzeju Slovenije – Metelkova.
Oba dogodka sta del projekta JAPOM.

Brezplačno.