SPOROČILO ZA JAVNOST: KELTI SO TÜDI TÜ. Sledovi keltske poselitve v Prekmurju

There are no translations available.

Ljubljana, 6. oktober 2017
 

V Narodnem muzeju Slovenije – Metelkova so danes odprli gostujočo razstavo Pomurskega muzeja Murska Sobota Kelti so tüdi tü. Sledovi keltske poselitve v Prekmurju. Razstava nazorno predstavlja dediščino keltskega življa v Prekmurju. Arheološka izkopavanja na avtocestni trasi v letih 1999–2007 so namreč prinesla nova odkritja o keltskih priseljencih s severovzhoda, ki so te kraje poseljevali od konca 3. stoletja pr. n. št. vse do prihoda Rimljanov.
Razstava prikazuje materialno in bivalno kulturo Keltov v Prekmurju. S pomočjo rekonstrukcij v naravni velikosti – zemljanke, kašče, lončarske peči, lončarskega vretena – številnih oblik keramičnih posod, moške in ženske noše ter kratkih filmov nazorno predstavlja dediščino keltskega prebivalstva. Z odkritjem poselitve keltskih priseljencev se je izkazalo, da je bil ta prostor zelo povezan s keltskim svetom v panonskem in tudi širšem srednjeevropskem prostoru.
Ob razstavi je na voljo tudi katalog z enakim naslovom.
 
Razstava bo v Narodnem muzeju Slovenije – Metelkova na ogled do 26. novembra 2017.
 

Dr. Branko Kerman, kustos v Pomurskem muzeju Murska Sobota in avtor razstave, je poudaril: »Gradivo z izkopavanj priča, da se je keltsko prebivalstvo preživljalo s poljedelstvom in živinorejo. Pomembno vlogo med obrtnimi dejavnostmi je poleg tkalstva in kovaštva imelo lončarstvo: odkrili so namreč lončarske komplekse z veliko količino odpadne lončenine. Iz grobnih pridatkov na žganem grobišču na Novi tabli in najdišču Pod Kotom – sever pa je mogoče razbrati, da so bili med preprostimi prebivalci pokopani tudi bojevniki, kar kaže na razslojenost in hkrati vojaško naravnanost družbe.«