Novinarska konferenca in Dan odprtih vitrin pred odprtjem razstave ŽELEZNODOBNE ZGODBE S STIČIŠČA SVETOV

Sreda, 20. decembra 2017, ob 11. uri v Narodnem muzeju Slovenije, Muzejska

Vabimo vas na NOVINARSKO KONFERENCO in DAN ODPRTIH VITRIN pred odprtjem novega dela stalne razstave Železnodobne zgodbe s stičišča svetov.

Na novinarski konferenci bodo sodelovali:

•    mag. Barbara Ravnik, direktorica Narodnega muzeja Slovenije,
•    mag. Gorazd Lemajič, vodja razstavnega projekta in oblikovalec razstave,
•    dr. Boštjan Laharnar, soavtor razstave in kataloga, in
•    dr. Peter Turk, soavtor razstave in kataloga.

Prisotni bodo tudi drugi sodelujoči, ki bodo z veseljem odgovarjali na vaša vprašanja.

Po novinarski konferenci vas vabimo na DAN ODPRTIH VITRIN: ponujamo vam izjemno priložnost, da si v družbi s kustosi izbrane predmete lahko ogledate čisto od blizu. Predmete si boste v odprtih vitrinah lahko ogledali in posneli kadarkoli med 11. in 13. uro.

Fotografija: Tomaž Lauko

Železnodobne zgodbe s stičišča svetov so časovno umeščene med zgodbe iz starejše prazgodovine in zgodbe iz rimske dobe. Zakaj smo jih ločili od časa kamene, bakrene in bronaste dobe, čeprav v srednjeevropski arheologiji velja, da prazgodovina obsega tudi železno dobo?
Izjemno, obsežno in kakovostno železnodobno arheološko gradivo brez dvoma zasluži posebno obravnavo. Obenem je zgodovina nastajanja železnodobne zbirke v Narodnem muzeju Slovenije, nasledniku Deželnega muzeja za Kranjsko, tesno povezana z obdobjem od druge polovice 19. stoletja do prve svetovne vojne, ko so na ozemlju dežele Kranjske potekala številna arheološka izkopavanja. Že v tistem času je namreč ljubljanskemu muzeju, večkrat v tekmi z mogočnejšimi tujimi ustanovami, uspelo pridobiti gradivo, ki je zdaj jedro ene od najdragocenejših zbirk železne dobe v Evropi.
Zbirka se vse od tedaj dopolnjuje in je vedno znova izziv za kustose, konservatorje, restavratorje, dokumentaliste ter druge muzejske sodelavce, ki skrbijo zanjo, jo poglobljeno preučujejo in razstavljajo izbrane predmete.
 
 
Vabimo vas tudi na odprtje razstave, ki bo v četrtek, 21. decembra 2017, ob 18. uri.
 
 
Veselimo se vašega obiska!