DR. JANEZ DRNOVŠEK

Razstava ob 10. obletnici smrti dr. Janeza Drnovška
Na ogled od 23. februarja do 5. maja 2018 na Metelkovi

Dr. Janez Drnovšek, državnik in svetovljan, je s svojo molčečo karizmo, vztrajnostjo, preprostostjo in pogumom zaznamoval Slovenijo in svet. Bil je drugačen od večine politikov, trdno je verjel v tisto, kar je prav, in to tudi živel. V družbi je pustil neizbrisen pečat, saj je stremel k preseganju strankarskih nasprotij in zagovarjal zavzemanje za pravičnejši svet.


Fotografija: Srdjan Živulović/BOBO


Februarja letos mineva 10 let od smrti velikega državnika dr. Janeza Drnovška. Razstava v Narodnem muzeju Slovenije celovito predstavlja njegovo osebnost. Zajema tri obdobja delovanja, ki so zaznamovala njegovo življenjsko pot: obdobje predsedovanja SFRJ; obdobje štirih vlad dr. Drnovška, ko je bila Slovenija ena uspešnejših držav v Evropi – v tistem času se je Slovenija tudi priključila Evropski uniji in zvezi Nato; in obdobje, ko je bil dr. Drnovšek predsednik Republike Slovenije.

Častni pokrovitelj razstave in spominskega simpozija ob 10. obletnici smrti dr. Janeza Drnovška je predsednik Republike Slovenije Borut Pahor.

Odprtje razstave bo dan pred 10. obletnico smrti dr. Drnovška, v četrtek, 22. februarja 2018, ob 18. uri v Narodnem muzeju Slovenije – Metelkova.

Odprtju razstave bo ob 18.30 sledila dobrodelna dražba z naslovom Mir in dobro. S soglasjem družine nekdanjega predsednika bodo v prodajo ponujeni predmeti, ki so del njegove zapuščine. Izkupiček dražbe bo namenjen Štipendijskemu skladu dr. Janeza Drnovška pri Zvezi prijateljev mladine Slovenije – ZPMS, s katerim bo ZPMS mladostnikom iz socialno manj spodbudnih okolij pomagala na poti do izobrazbe na izbrani poklicni srednji šoli in tako pripomogla k uresničitvi njihovih ciljev.

Naslednji dan, 23. februarja 2018, ob 10. uri bo tam potekal tudi spominski simpozij, na katerem bodo sodelovali zgodovinarji, novinarji in predvsem sopotniki iz vseh obdobij njegovega delovanja.