DR. JANEZ DRNOVŠEK

Razstava ob 10. obletnici smrti dr. Janeza Drnovška
Na ogled od 23. februarja do 5. maja 2018 na Metelkovi

Dr. Janez Drnovšek, državnik in svetovljan, je s svojo molčečo karizmo, vztrajnostjo, preprostostjo in pogumom zaznamoval Slovenijo in svet. Bil je drugačen od večine politikov, trdno je verjel v tisto, kar je prav, in to tudi živel. V družbi je pustil neizbrisen pečat, saj je stremel k preseganju strankarskih nasprotij in zagovarjal zavzemanje za pravičnejši svet.

Februarja letos mineva 10 let od smrti velikega državnika dr. Janeza Drnovška. Razstava v Narodnem muzeju Slovenije celovito predstavlja njegovo osebnost. Zajema tri obdobja delovanja, ki so zaznamovala njegovo življenjsko pot: obdobje predsedovanja SFRJ; obdobje štirih vlad dr. Drnovška, ko je bila Slovenija ena uspešnejših držav v Evropi – v tistem času se je Slovenija tudi priključila Evropski uniji in zvezi Nato; in obdobje, ko je bil dr. Drnovšek predsednik Republike Slovenije.

Častni pokrovitelj razstave in spominskega simpozija ob 10. obletnici smrti dr. Janeza Drnovška je predsednik Republike Slovenije Borut Pahor.

S svojim delovanjem je dr. Drnovšek presegel ustaljeno podobo politika. Njegova prepoznavnost, prepričljivost in osebno angažiranje so k zavzemanju za dobrodelnost pritegnili številne tuje državnike in svetovno znane osebnosti. Z opozarjanjem na vse večjo razklanost sveta na bogate in revne ter pozivi, da je svet treba graditi na drugačnih temeljih, je pokazal, da Slovenija kot majhna, nova država lahko pripomore k reševanju političnih in humanitarnih vprašanj tudi na svetovni ravni. Potrdil je, da predsedniška funkcija ni zgolj protokolarna, temveč da lahko prav predsednik države prispeva k reševanju vse pogostejših konfliktnih situacij doma in po svetu.
Pomemben del podobe dr. Janeza Drnovška se zrcali tudi v njegovih avtorskih delih. Poleg del s področja kreditne in monetarne politike ter mednarodnih odnosov je objavil tudi dela s področja duhovnosti, ki so izšla v številnih tujih jezikih. Dejaven je bil tudi kot bloger: pod imenom Janez D. je splet uporabljal za širjenje pozitivne misli, zdrav način življenja in prizadevanje za spremembo življenjskega sloga, k čemur je
želel spodbuditi čim več Slovencev.
 
 
Odprtje razstave bo dan pred 10. obletnico smrti dr. Drnovška, 22. februarja 2018, ob 18. uri v Narodnem muzeju Slovenije – Metelkova.

Odprtju razstave bo ob 18.30 sledila dobrodelna dražba z naslovom Mir in dobro. Ob soglasju družine nekdanjega predsednika bodo v prodajo ponujeni predmeti, ki so del njegove zapuščine. Izkupiček dražbe bo namenjen Štipendijskemu skladu dr. Janeza Drnovška pri Zvezi prijateljev mladine Slovenije – ZPMS, s katerim bo ZPMS mladostnikom iz socialno manj spodbudnih okolij pomagala na poti do izobrazbe na izbrani poklicni srednji šoli in tako pripomogla k uresničitvi njihovih ciljev.

Naslednji dan, 23. februarja 2018, ob 10. uri bo tam potekal tudi mednarodni spominski simpozij, na katerem bodo sodelovali zgodovinarji, novinarji in predvsem sopotniki (iz Slovenije in tujine) iz vseh obdobij njegovega delovanja.

Fotografija: Srdjan Živulović/BOBO