Osnovne informacije o obisku – navodila za učitelje

NAROČANJE SKUPIN:
Najave sprejemamo od ponedeljka do petka med 8.00 in 16.00 na:
E: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript.
T: 01 24 14 439 ali 051 384 888
 
KAJ PONUJAMO:
V Narodnem muzeju Slovenije ponujamo različne oblike pedagoških programov po občasnih in stalnih razstavah:
 • Vodstva
 • Veččutna vodstva (vodstva z uporabo replik  ter drugih pripomočkov, ki stimulirajo vse čute)
 • Doživljajsko – ustvarjalne delavnice
 • Učne ure
Več o programih si lahko preberete v katalogu. Določeni programi, ki se tematsko izrazito prekrivajo z učnim načrtom za posamezni razred, so posebej označeni. Programi so razvrščeni po razredih, čeprav lahko mnoge izmed njih prilagodimo različnim starostnim stopnjam.
Programe izvajamo v muzejski palači na Muzejski ulici, v muzeju na lokaciji Metelkova, na gradu Snežnik ter v Arheološkem parku in muzeju Ad Pirum (Hrušica pri Podkraju).
Za obisk muzeja se lahko odločite samostojno ali z organiziranim vodstvom. V primeru vodenega ogleda se lahko predhodno dogovorite za določene tematske poudarke. Po dogovoru organiziramo tudi vodstva v tujem jeziku. 
 
ORGANIZACIJA SKUPIN:
 • Zavedamo se, da muzej nemalokrat obišče več razredov hkrati. To zahteva posebno organizacijo tudi z naše strani. Priporočljivo je, da skupina, ki se udeleži programa, ne šteje več kot 30 udeležencev. V nasprotnem primeru jih razdelimo v dve manjši skupini. V izogib medsebojnemu čakanju skupin v primeru vodenega ogleda običajno ponudimo dve tematsko različni vodstvi. Določena vodstva lahko izvajamo istočasno za več skupin hkrati.
 • Predlagamo, da svoj obisk najavite pravočasno. Če nas želite obiskati na določen datum, je priporočljivo, da rezervacijo opravite v naprej. Najbolj zasedeni meseci v letu so oktober, november, marec, april in maj. 
 • Prosimo, bodite točni. V primeru zamude se lahko zgodi, da animatorji in vodniki programa ne bodo mogli podaljšati. Na voljo imamo le omejeno število animatorjev in vodnikov, ki so vpeti v številne dejavnosti, kar pomeni, da se lahko zgodi, da bodo z vodenjem končali ob že v naprej dogovorjeni uri, ne glede na vašo zamudo.
 • Če se zgodi, da na že dogovorjeni termin ne morete obiskati muzeja, vas prosimo, da nam to pravočasno sporočite. 
 • Učenci lahko v pedagoški sobi tudi pomalicajo. O tej možnosti se lahko pogovorite ob naročilu skupine.
 • Muzejska vrata vam na ljubljanskih lokacijah odpremo tudi ob ponedeljkih in pred 10. uro.
 
KAKO NAJ SE PRIPRAVIMO NA OBISK:
 • Posebne priprave niso potrebne, priporočamo pa, da muzej pred prihodom skupine obiščete sami (za dogovor o prehodnem brezplačnem obisku se obrnite na službo za muzejsko izobraževanje). Osnovno gradivo o stalnih razstavah lahko najdete pod tem zavihkom. Priporočamo ogled zavihka  Znameniti predmeti. Podrobne predstavitve občasnih razstav najdete v zavihku občasne razstave.
 • Učence seznanite s pomenom Narodnega muzeja Slovenije in njegovimi zbirkami ter muzejskim delom na splošno. Vsaka tovrstna predpriprava poveča možnost sodelovanja in aktivne udeležbe, kar izboljšuje pogoje učenja.
 • Prosimo vas, da v muzej prispete približno 10 minut pred začetkom programa. V tem času lahko pravočasno uredite vse obveznosti glede plačila, učenci pa lahko v miru obiščejo toalete in v garderobi odložijo oblačila in torbe. Za stvari v garderobi muzej ne odgovarja.
 • Učitelj, ki spremlja skupino, naj poskrbi za primerno obnašanje učencev.
 • S seboj lahko prinesete tudi svoj delovni list.
UČENCI S POSEBNIMI POTREBAMI:
Prosimo, da se ob najavi obiska posvetujete s kontaktno osebo ter sporočite morebitne posebnosti, na podlagi katerih vam bomo poskušali prilagoditi program. Dostop za gibalno ovirane obiskovalce je urejen s Prešernove ceste 20.