Predavanje: Tea Sernelj, Značilnosti tradicionalne kitajske estetike

There are no translations available.

Četrtek, 6. decembra 2018, ob 18. uri, Muzejska 

 
Dr. Tea Sernelj: Značilnosti tradicionalne kitajske estetike
 
Tradicionalna kitajska estetika se dotika vprašanj človeškega obstoja, univerzuma, medčloveških odnosov in družbe. V tem okviru se estetski problemi ne obravnavajo kot problemi védnosti, v pomenu iskanja odgovorov na vprašanja, kaj sta estetika in lepota, temveč z vprašanji človeškega bivanja, dojemanja in spoznavanja sveta, kjer so filozofija, estetika in življenjska izkušnja povezane v celoto. Ideal tradicionalne kitajske estetike je bil doseči stopnjo umetniške popolnosti v umetniškem delu, ki je, navdano z 'ritmom qija', videti kot delo narave, a vendarle razkriva občutek človekovega duhovnega obvladovanja. Pri tem ne gre za mimesis oziroma realistično reprezentacijo, ampak za poustvarjanje na podlagi lastnega izkustva sveta. Predavateljica bo predstavila temeljne značilnosti, metode in osrednje koncepte tradicionalne kitajske estetike in se osredotočila na estetsko teorijo kitajskega slikarstva »ene poteze« (yihua 一畫), ki jo konec dinastije Ming razvil znameniti slikar Shi Tao. 
 
Predava dr. Tea Sernelj, lektorica za sinologijo na Oddelku za azijske študije Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani.
 
Udeležba na predavanjih je brezplačna, razstavo si lahko ogledate z nakupom vstopnice v odpiralnem času muzeja.
 
Seznam vseh javnih vodstev, predavanj in drugih prireditev ob razstavi Zlato Kitajskih cesarjev je dostopen na tej povezavi.