Predavanje iz cikla »Prvi torek v mesecu«: Eva Menart, NARAVOSLOVNE RAZISKAVE V NARODNEM MUZEJU SLOVENIJE

Torek, 2. aprila 2019, ob 18. uri, Metelkova

Z izsledki naravoslovnih raziskav si v Narodnem muzeju Slovenije že več deset let pomagamo tako konservatorji-restavratorji kot kustosi, saj oboje pogosto zanima materialna sestava muzejskih predmetov in njihove lastnosti. Za konservatorje-restavratorje so te informacije ključne za uspešno konserviranje-restavriranje predmetov in zagotavljanje primernih pogojev hrambe. Izrednega pomena je razvoj neporušnih analiznih metod, s katerimi lahko raziskujemo muzealije, ne da bi jih pri tem poškodovali.

Predavateljica bo predstavila najpomembnejše metode, ki se uporabljajo za raziskovanje različnih tipov predmetov iz različnih materialov s poudarkom na tistih, ki jih pogosto izvajamo v Narodnem muzeju Slovenije. Predstavljeni bodo tudi primeri raziskav na specifičnih muzejskih predmetih in njihovi izsledki.
 
Na fotografiji: Neporušna analiza predmeta z instrumentom za rentgensko fluorescenčno spektrometrijo (XRF), ki omogoča določanje sestave kovin in kovinskih zlitin.
 
O predavateljici
Dr. Eva Menart je leta 2009 diplomirala iz kemije na Fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo Univerze v Ljubljani. Študij je nadaljevala v Angliji na University College London, kjer je leta 2013 doktorirala iz dediščinske znanosti (angl. heritage science). Po doktoratu se je zaposlila na Kemijskem inštitutu v Ljubljani na Odseku za analizno kemijo, od konca leta 2016 pa je zaposlena v Narodnem muzeju Slovenije, kjer se na Oddelku za konserviranje in restavriranje ukvarja z naravoslovnimi raziskavami in preventivnim konserviranjem.

Predavanje je del spremljevalnega programa razstave V dobrih rokah. 60 let Oddelka za konserviranje in restavriranje Narodnega muzeja Slovenije.
 
Brezplačno.