MUZEJI KOT KULTURNA SREDIŠČA: Prihodnost tradicije

Na ogled od 18. maja 2019 na Muzejski ploščadi Metelkova

Mednarodni muzejski dan je letos posvečen temi Muzeji kot kulturna središča. Prihodnost tradicije. Državni muzeji Slovenije skupaj z ICOM Slovenija muzejski dan obeležujemo s postavitvijo skupne razstave na muzejski ploščadi na Metelkovi, kjer obiskovalcem želimo približati naše muzeje ter njihove vsebine.
 
Odprtje razstave bo v soboto, 18. maja 2019, ob 11.30.

Vloga muzejev v družbi se spreminja. Muzeji se v svojih prizadevanjih, da bi postali bolj interaktivni, usmerjajo k občinstvu in v skupnost, postali so prilagodljivi in mobilni. Postali so kulturna središča, ki delujejo kot platforme, kjer se ustvarjalnost združuje z znanjem in kjer lahko obiskovalci soustvarjajo, komunicirajo in delijo svoja mnenja.

Pri ohranjanju svojih primarnih nalog – zbiranju, skrbi za dediščino, komunikaciji, raziskovanju, postavljanju razstav – so muzeji preoblikovali svoje prakse dela z namenom, da bi se približali skupnostim. Danes postavljajo vprašanja ter iščejo inovativne načine reševanja sodobnih družbenih vprašanj in konfliktov. Z lokalnim delovanjem lahko muzeji tudi zagovarjajo in blažijo globalne probleme, pri čemer se proaktivno spopadajo z izzivi današnje družbe. Kot institucije v središču družbe imajo muzeji moč vzpostaviti dialog med kulturami, zgraditi mostove miru in sožitja ter opredeliti trajnostno prihodnost.

Ker muzeji vse bolj postajajo kulturna središča, ponujajo nove načine interpretacije zbirk, njihove zgodovine in zapuščine. Predvsem negujejo in ustvarjajo tradicije, ki bodo imele nov pomen za prihodnje generacije in za vedno bolj raznoliko sodobno občinstvo na globalni ravni. Ta preobrazba muzejev postavlja vprašanje ter razmislek o vrednosti muzejev in etike dela v muzejski stroki. Hkrati so muzeji osrednja točka skupnosti in sestavni del globalne mreže, saj ponujajo platformo za prenos potreb in pogledov lokalnih skupnosti v globalni kontekst.
Vabimo vas, a nas obiščete in z nami soustvarjate prihodnost tradicije.

Besedilo iz kataloga ob razstavi, avtorica dr. Kaja Širok, predsednica ICOM Slovenija

Fotografija: Blaž Gutman