NEOLITSKA UMETNOST NA OBMOČJU REPUBLIKE MAKEDONIJE

Narodni muzej Slovenije Prešernova, 28. maj-21. september 2008

VelikaMati_1V času med koncem 7. in začetkom 5. tisočletja pr. Kr., pred 7 in več tisočletji, ko je bila Slovenija z okolico še gozdnata pokrajina, poseljena z nomadskimi lovci in nabiralci, so se na Balkanu oblikovale najstarejše družbe, katerih dediči smo še danes. V čem so te družbe podobne današnjim? To so bile prve skupnosti, ki so se trajno naselile v vasi in ki so se s poljedelstvom in živinorejo ne le okoriščale z naravo, temveč so jo začele tudi preoblikovati. Gre za tiste novosti, ki jih najkrajše opisujemo kot neolitska revolucija. Poleg spremembe načina življenja iz nomadstva v stalno poselitev jo spremljajo tudi pomembne tehnološke novosti, kot je najstarejše lončarstvo.
Prav tako pomembne in z arheološkimi raziskavami že več kot stoletje poznane radikalne spremembe pa so povezane tudi z neolitsko umetnostjo. Množično in prvič na tako raznolik način se v neolitskih naseljih pojavljajo tako keramični kot kamniti figuralni kipci, ki nam odpirajo vpogled v nenavaden duhovni in religiozni svet prvih stalno naseljenih Evropejcev. Med pomembnimi balkanskimi neolitskimi kulturnimi skupinami zaradi svoje osrednje lege posebej izstopajo tiste iz Makedonije.
Gostujoča razstava Muzeja Makedonije iz Skopja prvič celovito predstavlja najpomembnejše figuralne spomenike te zgodnje evropske umetnosti, na ogled pa so tudi po obliki in okrasju najlepše keramične posode tistega časa.

Fotografija: Velika mati, terakota. Cerje, Govrlevo, Makedonija

Ob razstavi jNeolitska-umetnoste izšel katalog (besedilo je v slovenščini in angleščini):

Neolitska umetnost v Republiki Makedoniji = Neolithic Art in the Republic of Macedonia
Dragiša Zdravskovski
Uredila Andrej Šemrov in Peter Turk
2008, 240 x 169 mm, 258 str., ilustr., ISBN-13 978-961-6169-59-2

Cena: 29,90 EUR

Naročilo sprejema: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript.