NAŠLI SMO ZAKLAD. O novčni zakladni najdbi z Drnovega

Narodni muzej Slovenije Prešernova, 12. junij 2007

NasliSmoZakladJeseni 2003 so arheologi na Drnovem pri Krškem odkrili izjemno najdbo. Prek 9 kg težek keramični lonec je glede na velikost takoj vzbudil njihovo pozornost in najdbo so predali v Narodni muzej Slovenije.
Rentgenske, CT in nevtronske analize so razkrile, da se v loncu skriva nedotaknjen zaklad. Pri izpraznitvi so se prikazale na dnu lonca fibule skupaj z zapestnicami ter večje število različno oblikovanih steklenih, kamnitih in koščenih jagod, nad nakitom je bilo položenih šest skupin v tkanino ovitih novcev, založenih z žitom. Med 973 rimskimi srebrniki, ki so bili shranjeni v loncu, sodijo najmlajši v leto 260. Takrat je lastnik zakopal zaklad. V tem obdobju je kriza v rimskem cesarstvu dosegla višek, saj so bila leta od 258 do 260 med najpogubnejšimi. O nemirnih časih govorijo zakopi številnih zakladnih najdb novcev in tudi nakita. Barbarski vpadi, ki so jih Rimljani dolgo zadrževali na mejah imperija, so se preselili v notranjost države in prizadeli niz provinc; na to kažejo številne zakladne najdbe v Panoniji, Zgornji in Spodnji Meziji, Trakiji ter Daciji.

Razstava pripoveduje zgodbo od samega odkritja zakladne najde z Drnovega, o zakladih v antičnem svetu in v slovenskih legendah, o naravoslovno tehničnih raziskavah in konservatorskih in restavratorskih posegih, ki so bili opravljeni pri zakladni najdbi do natančnega opisa in predstavitve vsebine zakladne najdbe in na koncu še o samem pomenu te najdbe zdaj in v rimski dobi.

Razstavo bo spremljal bogat program za otroke, v jesenskih mesecih bodo potekala tudi strokovna predavanja.

Fotografija: Zakladna najdba z Drnovega


Nasli-smo-zakladKatalog: Našli smo zaklad / O novčni zakladni najdbi z Drnovega
Buried Treasure / The Coin Hoard from Drnovo

uredila Alenka Miškec, Miran Pflaum
2007, 242 x 171 mm, 148 str., ilustr., ISBN 978-961-6169-54-7

Cena:
14,20 EUR - 3403 SIT

Naročilo sprejema:
Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript.