Sekreter iz delavnice mojstrov Röntgen

V atriju Narodnega muzeja Slovenije Prešernova, od 21. - 28. novembra 2006

sekreterNarodni muzej Slovenije dobro sodeluje tudi z zbiralci raznovrstnega gradiva premične kulturne dediščine, saj nas dosedanja praksa prepričuje, da je tako sodelovanje v obojestransko korist.
Čeprav zbiralci in ljubitelji svoje zaklade najraje občudujejo med štirimi stenami svoje zasebnosti, pa je nekaterim v veliko zadovoljstvo, če lahko svojo zbirko ali novo pridobljeni predmet pokažejo tudi javnosti. Gre za čudovit baročni sekreter, ki je leta 1760 nastal v znameniti nemški delavnici mojstrov Röntgen, Abrahama in Davida, na njej pa je tudi podpis mizarskega mojstra marketarij, kar je še toliko bolj izjemno. Iz te delavnice so namreč dokumentirani le trije primerki pohištva s podpisom tega mojstra svoje obrti. Mojstra Röntgen do danes ostajata med najslavnejšimi in najsijajnejšimi mizarji vseh časov, v Neuwiedu (Nemčija) pa so po Davidu celo poimenovali šolo.

S prikazom tega predmeta želi Narodni muzej Slovenije opozoriti na raznolikost in bogastvo premične kulturne dediščine, ki jo hranijo zasebniki tudi na slovenskem prostoru.