Jože Stražar Kiyohara MEDALJE in Sumiko Kiyohara AKVARELI

Narodni muzej Slovenije Prešernova, 7. september 2006 - 15. januar 2007

DSC_8039Prikaz medaljerske ustvarjalnosti na Švedskem delujočega Slovenca Jožeta Stražarja Kiyohare v osrednji slovenski numizmatični instituciji
Odkar je Numizmatični kabinet Narodnega muzeja Slovenije leta 2000 s svojo odmevno razstavo >Denarništvo in zgodovina< gostoval v Kraljevem Numizmatičnem kabinetu (Kungliga Myntkabinettet) v Stockholmu, se je pričelo sodelovanje z Jožetom Stražarjem Kiyoharo. Kipar, slikar in grafik Jože Stražar Kiyohara - Slovenec po rodu, ki že skoraj štirideset let živi in deluje na Švedskem in je poročen z japonsko umetnico Sumiko Kiyohara (zato so na njegovo ustvarjalnost vplivala tri okolja, s katerimi je najtesneje povezan - mediteransko, nordijsko in daljnovzhodno) - je slovenski javnosti poznan predvsem po svojih kiparskih razstavah. Kot mojster medaljerstva se je uveljavil na Švedskem, kjer je kot tak izjemno cenjen. Upravičeno ga lahko uvrščamo med pomembne slovenske medaljerje, zato je prav, da tudi njegove drobne medaljerske umetnine najdejo mesto v medaljerski zbirki osrednje slovenske numizmatične institucije.

Jože Stražar Kiyohara

Jože Stražar je bil rojen leta 1940 v Škocjanu pri Domžalah, leta 1965 pa je odšel na Švedsko novim življenjskim izzivom naproti. Tu je začel tudi s pridobivanjem umetniške izobrazbe, najprej na višji šoli za umetnost St. Erik in drugod, nato pa se je še dodatno izobraževal pri umetniku Kegu Haberju. Danes s soprogo Sumiko Kiyohara živi in ustvarja v tišini domačega ognjišča v predmestju Stockholma.
Njegova dela izpričujejo mislečega in čustvenega človeka - človeka, ki se ne želi vsiljevati svetu in naravi, temveč biti del nje.

Umetniško pot Stražarja vseskozi spremljajo tudi male umetnine, v katerih je znal izraziti tako realen pogled na svet okoli sebe, kakor tudi svoj miselni abstraktni pogled na umetnost in dogajanja, ki lebdijo v nam neznani dimenziji.
Z medaljerstvom se je Stražar pričel ukvarjati že na začetku svoje ustvarjalne poti. V medaljah in plaketah se vseskozi zaznavajo nova iskanja, nove poti in iskanje novih oblik, ki jih umetnik mojstrsko oblikuje in zgnete iz terakote ali pa glineno krhkost prelije v trdo kovino mehkih zaznavnih oblik.

Stražar je umetnik, ki je iz vsakdana naredil praznik, ki je iz navadnosti ustvaril radost življenja in dar presenečenja, umetnik, ki si je prizadeval in ki si prizadeva kar najbolj neopaženo bivati v bogatem svetu oblik.

Sumiko Kiyohara

Sumiko Kiyohara, rojena leta 1951 v Komaganu na Japonskem, je že v gimnazijskih letih obiskovala tečaje risanja in slikanja. Po zaključenem študiju na Fakulteti za sociologijo v Tokiu je svojo pot nadaljevala v Evropi. Od leta 1974 živi in dela v Stockholmu. Na Švedskem se je v likovni umetnosti izpopolnjevala s študijem na privatni umetniški šoli, dodatno pa se je izobraževala še pri umetnici, akvarelistki Rii Roes Schwarts v Stockholmu in s popotovanjem po Provansi. Zdaj živi in umetniško deluje v predmestju Stockholma ter uspešno posreduje znanje mlajšim generacijam.
Najljubše področje ustvarjanja Sumiko Kiyohara je v tehniki akvarela, kjer se v svojem umetniškem jeziku najlepše izraža. Njen akvarelni svet se dogaja na stičišču dveh civilizacijskih krogov, evropskega in japonskega, kjer je enemu pomembno delovanje in drugemu obstajanje, kjer je enemu pomembno stremljenje in smoter, drugemu pa je meditacija vtisnjena kot spremljava pri vsaki, tudi najbolj postranski zadevi. Akvarele Sumiko Kiyohara krasijo nežnost, niansa, svetloba in senzibilnost. Umetnica se s svojo kreativno imaginacijo in raziskovalnim duhom nenehno poigrava z vsemi izraznimi možnostmi medija. Uživa v bujnem iluzionističnem poigravanju z medijem, v realističnih sugestijah razčlenjenih prizorov in pokrajin, celo v banalnem motivu vaze s cvetjem, gozdičkov, krošenj in zrcalnih odsevov na vodi, tuj pa ji ni niti minimalizem enoznačne in preproste strukture

Spremna publikacija k razstavi, Jože Stražar Kiyohara & Sumiko Kiyohara:

Jože Stražar Kiyohara & Sumiko Kiyohara
Uredil Andrej Šemrov
2006, 260 x 200 mm, 104 str., ilustr., ISBN 961-6169-44-0
Naročilo sprejema: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript.