Rudolf Cvetko. Prvi slovenski olimpionik

Narodni muzej Slovenije Prešernova, 25. maj 2006 - 28. avgust 2006

Cvetko-UvodniPanoRudolf Cvetko (Senožeče 1880 - Ljubljana 1977) je prvi Slovenec z osvojeno olimpijsko medaljo. Na 5. olimpijskih igrah v Stockholmu leta 1912 je Cvetko kot član avstrijske sabljaške reprezentance osvojil srebrno olimpijsko medaljo v sabljanju. V obdobju 1904-13 je bil najprej učenec, nato pa učitelj sabljanja v priznanem Vojaškem inštitutu v Dunajskem Novem mestu. Prvo svetovno vojno je Cvetko končal kot stotnik 16. pešpolka, po končani vojni pa je služil kot orožniški častnik v Kočevju vse do svoje predčasne upokojitve leta 1926. Postal je član ljubljanskega sabljaškega krožka, ki se je spomladi leta 1929 organiziral kot sabljaška sekcija športnega kluba Ilirije. Postal je njen načelnik in uspešen sabljaški učitelj, opravljal je visoke funkcije v jugoslovanski sabljaški zvezi in slovel kot strog in pravičen sabljaški sodnik. Njegovi učenci so do leta 1941 osvojili štiri naslove državnega prvaka v članski in dva naslova v mladinski konkurenci. Po letu 1945 so njegovi učenci osvojili dva naslova v članski in devet naslovov v mladinski konkurenci.

Z organizacijo sabljaških inštruktorskih tečajev je postavil Cvetko temelje slovenskemu društvenemu sabljaškemu športu, strokovnemu kadru pa je s teorijo in metodiko sabljanja s sabljo in floretom postavil temeljni teoretični deli. Bil je tudi predavatelj sabljanja na Akademiji za igralsko umetnost (danes AGRFT) in Inštitutu za telesno vzgojo v Ljubljani (danes Fakulteta za šport). Za svoje uspešno delo je prejel vrsto državnih in društvenih priznanj, med drugimi Bloudkovo nagrado. Cvetko je bil predhodnik olimpijskega gibanja pri nas, ki kot prvi stoji na čelu ponosnih slovenskih olimpijskih šampijonov. Njegovi prestižni športni in pedagoški uspehi bodo ostali zapisani v analih slovenske športne zgodovine.

Priložnostna filatelistična razstava (Filatelist Rudolf Cvetko)

V sodelovanju s Pošto Slovenije je Narodni muzej Slovenije na dan otvoritve razstave "Rudolf Cvetko - prvi slovenski olimpionik" izdal priložnostni poštni žig. Na hodniku pred razstavno dvorano je postavljena priložnostna filatelistična razstava, ki sta jo pripravila mag. Jože Podpečnik in priznani filatelistični strokovnjak g. Janko Štampfl. Na priložnostni razstavi je predstavljeno filatelistično gradivo iz zbirke Rudolfa Cvetka, med njimi filatelistične raritete iz olimpijskih igrah v Stockholmu leta 1912 in v Berlinu 1936 ter iz obdobja druge svetovne vojne.

Ob razstavi je potekal nagradni kviz za obiskovalce. Žrebanje bo v soboto, 9. 9. 2006, ob 12. uri v sklopu Male šole sabljanja. Nagrajenec/ka bo prejel/a kopijo Cvetkove srebrne olimpijske medalje. Rezultat žrebanja bo objavljen na spletni strani Narodnega muzeja Slovenije.

Nagrada: kopija Cvetkove srebrne olimpijske medalje, Stockholm 1912