Med kulturami in celinami 175 let raziskav Nemškega arheološkega inštituta (DAI)

Narodni muzej Slovenije Prešernova, 6. april 2006 - 5. maj 2006

GoetheSlikaV sodelovanju Goethe-Instituta Ljubljana z Narodnim muzejem Slovenije bo od 6. aprila do 5. maja 2006 v Narodnem muzeju Slovenije na ogled razstava 60 posterjev, ki prikazujejo delovanje Nemškega arheološkega inštituta (DAI), ki je bil ustanovljen leta 1829 v Rimu in je leta 2004 praznoval svojo 175. obletnico.
Na posterjih bosta predstavljena njegova zgodovina in delovanje ter izbor pomembnih raziskovalnih projektov, ki potekajo v klasičnih antičnih deželah ob Sredozemlju ali raziskujejo vpliv Rimljanov v zahodnih in severnih provincah, posegajo pa tudi na Bližnji vzhod ter na prostor Srednje Azije.
Jubilejna razstava predstavlja tudi velika, tradicionalna izkopavanja inštituta in aktualna vprašanja, ki pogojujejo nadaljnje raziskave na svetovno znanih arheoloških najdiščih
Poleg raziskovalnih projektov Nemškega arheološkega inštituta, ki so večinoma mednarodnega značaja, ponuja razstava tudi vpogled v delo posameznih oddelkov osrednjega inštituta v Berlinu, kot so npr. naravoslovni laboratoriji, v katerih s sodobnimi tehničnimi pripomočki raziskujejo organske najdbe, kot so les, kosti ipd.

Ob razstavi bodo v organizaciji Goethe-Instituta Ljubljana, Narodnega muzeja Slovenije in Slovenskega arheološkega društva potekala predavanja tujih in domačih strokovnjakov.

Fotografija: Slika je z razstave Nemškega arheološkega inštituta (DAI)