Art nouveau in Progress/ Art nouveau en projets NOVA UMETNOST - VIZIJE IN RESNIČNOST Razstava mednarodne mreže Réseau Art Nouveau Network

Narodni muzej Slovenije Prešernova, 18. januar - 18. marec 2006

untitledNa razstavi je prvič predstavljena secesijska dediščina Ljubljane skupaj z dediščino največjih evropskih prestolnic art nouveauja. Na razstavi sodeluje 14 evropskih mestih (Alesund, Avignon, Barcelona, Reus, Terassa, Bruselj, Budimpešta, Dunaj, Glasgow, Helsinki, Ljubljana, Nancy, Varese, Riga), partnerjev mednarodne mreže Réseau Art Nouveau Network.

Razstava je bila pripravljena v okviru triletnega projekta Art Nouveau in Progress/ Art nouveau en Projets s finančno podporo programa Evropske zveze Kultura 2000. Kustodinja razstave je ga. Nathalie Filser iz bruseljskega inštituta CIVA (Centre international pour la ville, l'architecture et le paysage), oblikovanje razstave je delo Chris Stewart architects iz Glasgowa.

Razdeljena je v več tematskih sklopov:

> V prvem, najobsežnejšem sklopu (Panorama) je predstavljena dediščina evropskih mest v družbenem, političnem, gospodarskem in kulturnem kontekstu konca 19. in začetka 20. stoletja.
> V drugem sklopu (Vizije) so predstavljeni projekti in ideje, ki niso bili nikoli realizirani.
> Tretji razdelek (Izgubljena dediščina) prikazuje uničene secesijske spomenike v posameznih mestih.
> V četrtem razdelku (Živa in prenovljena dediščina) so predstavljeni secesijski spomeniki, ki so do danes ohranili prvotno funkcijo, in tisti, ki so bili prenovljeni za nov namen.

Ob mednarodni razstavi je na ogled tudi nekaj originalnih predmetov iz zbirk Mestnega in Narodnega muzeja ter originalna barvna stekla iz hotela Union.

Muzej je odprt vse dni v tednu med 10. in 18. uro, ob četrtkih do 20. ure. Ob praznikih zaprto.
Informacije: blagajna in muzejska trgovina: tel. 01/2414-472
Naročanje vodstev vsak delavnik med 8. in 11. uro: tel. 041/751-270