Poletna muzejska noč 2012

PMN logo1Sobota, 16. junija 2012, do 24h

Na Poletno muzejsko noč bodo muzejska vrata odprta vse do polnoči. Za obiskovalce vseh starosti smo pripravili bogat izbor vodstev, delavnic in predstavitev, večina publikacij Narodnega muzeja Slovenije pa bo na voljo s popustom. V večernih urah se nam bodo pridružili kustosi, ki bodo vsem vedoželjnim lahko razkrili marsikaj zanimivega.

Vstop prost!


Program:

Narodni muzej Slovenije – Prešernova:

  • Od 10.30 do 12.30: Detektivi preteklosti (otroška ustvarjalna delavnica)
DetektiviV družbi slavne arheologinje Jane Žlička bomo podrobno spoznali delo arheologov. Pomagali ji bomo pri reševanju zapletenega primera ter se tudi sami izurili v arheoloških izkopavanjih na muzejski zelenici: odkrite predmete bomo kot pravi arheologi-detektivi skrbno preučili in spoznali, kakšno pot prepotujejo od odkritja do muzejske vitrine. Oblecite se primerno za izkopavanja v arheopeskovniku.

Delavnica je primerna za otroke od 7. leta dalje. Trajanje 120 minut. Cena 3,5 €. V primeru slabega vremena bo na sporedu delavnica Pirati na lovu za zakladom.

  • Od 17. do 23. ure: Ko podobe s situl oživijo
Bild 8 praehist ModenschauUprizoritvena skupina (living history) Alauni iz Avstrije in Nemčije slovi po izjemno verno dodelanih replikah oblek, noš, nakita, orodja in orožja iz časa železne dobe. Pomemben vir za izdelavo replik in ponazoritve takratnega življenja so ji služili tudi predmeti iz prazgodovinske zbirke Narodnega muzeja Slovenije. Pred obiskovalci, ki bodo lahko okusili v kotlu skuhan železnodobni ričet, bodo tako oživele podobe starodavnih kneginj, vojščakov, svečenikov in rokodelcev.

●    Od 18. do 22. ure: Vitrina z zlatim našivkom z Bleda

Nasivek1Ne zamudite edinstvene priložnosti in si od blizu oglejte najstarejši zlat predmet iz Slovenije, bronastodobni našivek iz tanke zlate pločevine.

  • Od 18. do 22. ure: Odkrivanje situle z Vač
Pridružite se nam na zabavni ustvarjalni delavnici, kjer bomo odkrivali skrivnosti ene izmed največjih slovenskih arheoloških dragocenosti, znamenite situle z Vač. Pridružite se kadar koli!

Aftermath-Borut KrajncVodi kustos razstave Miha Colner.

●    Ob 20. uri: Situla z Vač in njene zgodbe. Vodstvo po stalni razstavi Zakladi Narodnega muzeja Slovenije

situla 2315 TL 22.1.2014Kaj nam spomeniki situlske umetnosti povedo o železnodobni družbi? Vodi dr. Peter Turk.

Aftermath-Borut KrajncVodi kustos razstave Dejan Sluga.


Narodni muzej Slovenije – Metelkova:

  • Od 18. do 20. ure: Mala šola sabljanja
slika39Predstavniki Sabljaške zveze Slovenije nam bodo predstavili sodobno športno sabljanje, nato pa se bomo tudi sami preizkusili v sabljanju s plastičnimi floreti in maskami. Delavnica je primerna za otroke in mladino.

Ne spreglejte zbirke sabljaškega mojstra Rudolfa Cvetka, ki je pred natanko stotimi leti kot prvi Slovenec osvojil olimpijsko medaljo (na ogled v 2. nadstropju).

DeklicaSpticoUstanovitelji ljubljanske tovarne keramike Dekor so želeli v tridesetih letih 20. stoletja dvigniti raven keramične proizvodnje in njene izdelke narediti dostopne vsakomur. Osvetlili bomo tudi vpliv tovarne Dekor na sočasno stanovanjsko kulturo in jo povezali z likovno umetnostjo, zlasti kiparstvom. Vodi kustosinja razstave dr. Mateja Kos.

  • Od 19. do 21. ure: Strokovnjak svetuje
Obiskovalce vabimo, da prinesejo nabožne predmete, fotografije pohištva, odlikovanja, medalje, kovinske in tekstilne predmete … Kustosi in konservatorji-restavratorji Narodnega muzeja Slovenije bodo poskušali določiti starost, izdelovalca ali avtorja, material in vrednost prinesenih predmetov ter svetovali glede nege in vzdrževanja.
KartoniDražbo vodita Rok Glavan iz Antikvariata Glavan in Jaka Prijatelj iz Carniole Antique, prodajno gradivo pa bo predstavila avtorica razstave Blaženka First. Izkupiček je namenjen za konserviranje in restavriranje grafičnega gradiva Narodnega muzeja Slovenije.V priponki najdete dražbeni katalog s pravili dražbe: drazbeni katalog in pravila drazbe.pdf

  • Od 21. do 23. ure: Sabljaški turnir s komentarjem predstavnika Sabljaške zveze Slovenije
Sabljači se bodo pomerili v ekipnem turnirju in nam s pomočjo komentarja predstavili vsa tri orožja modernega športnega sabljanja (floret, meč in sablja) in pravila tega olimpijskega športa.

Ne spreglejte zbirke sabljaškega mojstra Rudolfa Cvetka, ki je pred natanko stotimi leti kot prvi Slovenec osvojil olimpijsko medaljo (na ogled v 2. nadstropju).

Vodi kustos Narodnega muzeja Slovenije mag. Jože Podpečnik.


Ne spregljete tudi naši stalnih in občasnih razstav!

Program celotnega dogajanja najdete tudi v priloženi zloženki: NMS_muzejska_noc.pdf
Kaj zanimivega se bo na ta večer dogajalo tudi v drugih slovenskih muzejskih ustanovah, pa si preberite tukaj.