Metelkova

Blejski grad

Blejski gradBled lokacija
Grajska cesta 61
SI-4260 Bled
Tel.: +386 4 576 84 55
ali +386 4 576 84 54

URNIK
Grad je za obiskovalce odprt vse dni v letu:

  • Od novembra do marca: od 8. do 18. ure
  • April, maj, junij, sept., okt.: od 8. do 20. ure
  • Julij, avgust: od 8. do 21. ure


MUZEJSKA RAZSTAVA O ZGODOVINI BLEDA IN OKOLICE

Bled z okolico je izjemen primer tega, kako so ljudje skozi tisočletja uporabljali svoje okolje glede na naravne danosti in pogoje bivanja ter kako se je razvijala njihova kultura. O tem pripoveduje muzejska razstava, ki jo je v 14 sobah nekdanjih bivalnih prostorov na gradu postavil Narodni muzej Slovenije v sodelovanju z več drugimi slovenskimi muzeji in zasebniki.

Preberi več ...

Na razstavi predstavljene originalne predmete (skupaj okoli 400) in replike dopolnjujejo rekonstruirane podobe nekdanjih prebivalcev, makete blejskega gradu in reliefni model blejske pokrajine. Virtualna filmska prikaza govorita o delovanju bohinjskega ledenika in o stavbnozgodovinskem razvoju blejskega gradu. Kratki dokumentarni filmi pa z bogatim slikovnim gradivom in originalnimi posnetki pokažejo arheološko dediščino starodavnega Bleda, začetke zdraviliškega turizma, bohinjsko železnico ter različne kulturne in športne prireditve na Bledu.

Nastanek današnje pokrajine, kakor jo je oblikoval ledenik, je vključen v predstavitev geološkega in naravnega okolja ter v postopen razvoj kulturne krajine, ki združuje dediščino iz različnih dob. Arheološke najdbe skupaj z dokumentiranimi preostanki naselbin, grobišč, svetišč, utrdb in poti govorijo zgodbo o načinu bivanja posameznika in skupnosti, o odnosu človeka do narave in o njegovi razpetosti med zemljo in nebom.
Svoje sledi so tod pustili ledenodobni lovci ter prvi poljedelci in živinorejci iz kamene dobe, naseljenci iz bakrene, bronaste in železne dobe, ki so že uporabljali kovine, staroselski prebivalci iz rimskega obdobja in pozne antike. Blejski kot pa je tudi eno izmed arheološko najbolje raziskanih območij v Sloveniji za zgodnjesrednjeveško oziroma zgodnje slovansko obdobje, ko so nastale vasi, poti in kraji, kakor jih v kulturni krajini lahko prepoznamo še danes.
Podatki in upodobitve iz zgodovinskih virov, shranjenih v arhivih v Sloveniji in tujini, na razstavi skupaj s predmeti predstavljajo blejsko fevdalno gospostvo, ki ga je briksenska škofija s Tirolske posedovala osem stoletij (1004–1803). Razvoj Bleda v zdraviliški in turistični kraj v 19. in 20. stoletju je prikazan z eksponati, filmi in upodobitvami pomembnih ljudi in dogodkov.
Tisočletni Blejski grad pa ni le razstavni prostor, s katerega se najlepše vidi znameniti otok z romarsko cerkvico sredi jezera, ampak je hkrati tudi sestavni del razstave. Kot spomenik in razgledišče v prostoru in času, kakor se prepletata in sta ohranjena v Blejskem kotu, skupaj z razstavo predstavlja dediščino, vrednoto, spodbudo in izziv tako domačinom kot tudi vsem obiskovalcem Bleda.

CENIK
Vstopnina zajema ogled celotnega gradu, kamor je vključen tudi ogled muzejske zbirke Narodnega muzeja Slovenije.

Cenik
Odrasli: 11 EUR
Študenti: 7 EUR
Otroci od 4. do vključno 14. leta: 5 EUR
Skupine od 10 do 21 oseb: 9 EUR na osebo
Študentske skupine od 10 do 21 oseb: 6,5 EUR na osebo
Otroške skupine od 10 do 21 oseb (do vključno 14. leta): 5 EUR na osebo
Skupine nad 22 oseb: 8,5 EUR na osebo
Študentske skupine nad 22 oseb: 5,5 EUR na osebo
Otroške skupine nad 22 oseb (do vključno 14. leta): 4,5 EUR na osebo

Na vsakih 21 oseb 1 prosto mesto. V spremstvu dveh odraslih 1 otrok do vključno 14. leta brezplačno. Ogled muzeja izven delovnega časa po predhodnem naročilu (največ 1 ura) se zaračuna 70 EUR.PARKIRANJE
Pod gradom je urejeno veliko parkirišče, od koder se lahko peš odpravimo na grad.

POVEZAVE
Zavod za kulturo Bled

 

 

 

Metelkova

Narodni muzej Slovenije – Metelkovametelkova
Muzejska ploščad Metelkova
Maistrova ulica 1
Ljubljana


Poštni naslov:
Narodni muzej Slovenije,
Prešernova 20, 1000 Ljubljana

Tel.: +386 1 230 70 30
Faks: +386 1 241 44 22
E-pošta: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript.


URNIK
Od torka do nedelje med 10. in 18. uro.
24. in 31. decembra je muzej odprt od 10. do 13. ure.

Zaprto
Ob ponedeljkih in
1. januarja, 1. maja, 1. novembra in 25. decembra.

 

Narodni muzej Slovenije – Metelkova stoji v novem kulturnem središču Ljubljane, na muzejski ploščadi Metelkova, v sosedstvu Slovenskega etnografskega muzeja, Muzeja sodobne umetnosti – Metelkova, Slovenske kinoteke in Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije. V dveh nadstropjih nove muzejske stavbe so prvič v tako velikem obsegu dobile svoj prostor Zgodovinske in umetnostne zbirke predmetov od 14. stoletja do danes, v pritličju pa so na ogled vedno aktualne priložnostne razstave.

ZGODOVINA

Preberi več ...
Stavba je del v osemdesetih letih 19. stoletja zgrajene prve ljubljanske mestne vojašnice. Načrte v paviljonskem sistemu in novorenesančnem slogu avstro-ogrskih javnih zgradb je izdelal mestni arhitekt Adolf Wagner. Kompleks na severu meji na glavno železniško postajo, na jugu na trg, ki ga je leta 1906 župan Hribar v spomin na narodnoprebudne zbore poimenoval Tabor. Krajši čas so v stavbah gostovali skavti in šola za slepe, pozneje pa je vojašnica tako v kraljevi kot socialistični Jugoslaviji ostala sedež vojaškega poveljstva za Ljubljano. Leta 1988 je bila eno ključnih prizorišč slovenske pomladi in je od leta 1991 v samostojni državi namenjena kulturi.
Narodni muzej Slovenije je leta 1995 pridobil stavbo št. 25 v kompleksu nekdanje vojašnice ob Metelkovi cesti. Namenjena je bila depojskim prostorom Oddelka za zgodovino in uporabno umetnost, stalni razstavi zgodovine uporabne umetnosti na Slovenskem, kolekcijskim predstavitvam (študijskim zbirkam) in občasnim razstavam s področja uporabne umetnosti.
Preoblikovanje kompleksa Metelkova – južni del je delo arhitektov Sama in Gorazda Grolegerja ter Miroslava Kvasa. Priprava idejnih načrtov za bodoče razstavne in depojske prostore je stekla v letu 2000. Julija 2004 so se začela tudi gradbena dela, novembra 2005 je bil dokončan depojski del. S kletjo in prizidkom ter samo stavbo je muzej pridobil skoraj 4000 m2 prostorov. V kleti so depojski prostori zaprtega tipa, v prizidku restavratorske delavnice, druge površine pa so namenjene javnim programom. V prvem nadstropju je tudi Konferenčna dvorana, namenjena predavanjem, srečanjem, delavnicam ...
Nova stavba je za javnost zaživela 6. marca 2008 z odprtjem razstave Primož Trubar 1508–1586.


GALERIJACENIK

  Ogled Narodnega muzeja Slovenije – Metelkova Ogled Narodnega muzeja Slovenije – Metelkova in Muzejska
Odrasli 6 € 8,5 €
Upokojenci 4 € 6 €
Učenci, dijaki, študenti 4 € 6 €
Družine 12 € 17 €
Šolske skupine (vodstvo vključeno) 4 € 6 €
Skupine nad 10 4 € 6 €
Vodstvo najavljene skupine v slovenskem jeziku 15 € (fiksna postavka; velja tudi za individualna vodstva)  
Vodstvo najavljene skupine v tujem jeziku 20 € (fiksna postavka; velja tudi za individualna vodstva)  
Ustvarjalna delavnica 5,5 €  
Ustvarjalna delavnica Vitezi na pohodu 6,5 €  
Ustvarjalna delavnica + vodstvo 6 €  
Učna ura 4 €  
Sobotna družinska ustvarjalna delavnica 12 €  
Rojstni dan 100 € (do 10 otrok)
125 € (do 15 otrok)
145 € (do 20 otrok)
 
Rojstni dan – nedelja in delavnica Vitezi na pohodu! 125 € (do 10 otrok)
150 € (do 15 otrok)
170 € (do 20 otrok)
  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Posebna ponudba: SKUPNA VSTOPNICA – MUZEJSKA PLOŠČAD METELKOVA
Oglejte si 3 muzeje in predstavo v Kinoteki za ceno ene vstopnice!

Prost vstop za predšolske otroke, invalide in spremljevalce invalidov, novinarje, člane Slovenskega muzejskega društva in ICOM-a. Člani domačih in mednarodnih strokovnih združenj imajo 50-odstotni popust.
Brezplačen obisk muzeja vsako prvo nedeljo v mesecu!

Preverite možnosti za cenejši nakup vstopnice!

Dostop za gibalno ovirane osebe je urejen v vsa nadstropja.

VODENI OGLEDI
Podrobnosti o javnih vodstvih so objavljene v koledarju in v mesečnem programu prireditev

OGLEDI SKUPIN
Vodstva za skupine organiziramo tudi zunaj napovedanih terminov, mogoča so tudi vodstva v več tujih jezikih. Najave obiska sprejemamo po telefonu vsaj pet dni pred želenim terminom. Vodstva so plačljiva.
 
NAJAVA OBISKA IN INFORMACIJE
Vsak delavnik med 8. in 16. uro po telefonu 051 384 888.
 
 
Fotografiranje razstav in razstavnih eksponatov za zasebne namene je dovoljeno le brez bliskavice in brez stativa.
Snemanje in fotografiranje z namenom nadaljnje objave posnetkov je dovoljeno le ob predhodnem pisnem dovoljenju uprave muzeja.
 
Za vse informacije v zvezi z delovanjem Narodnega muzeja Slovenije se obrnite na službo za odnose z javnostmi in promocijo na telefonsko številko 01 241 44 04; e-pošta: info[@]nms.si.
 
 
Tudi pri nas lahko najdete KNJIGOBEŽNICE. Knjižna polica se nahaja v avli Narodnega muzeja Slovenije – Metelkova.
 
V Narodnem muzeju Slovenije – Metelkova deluje informacijska točka velike Evropske kulturne poti svetega Martina Tourskega.
 
Predstavitveni video vseh lokacij Narodnega muzeja Slovenije: