Collection highlights

KOPITLJAČEK

There are no translations available.

Možiček-kopitljaček,
to bister je junaček,
nikdar se ne upeha,
kopitati ne neha,
kopita skoz in skoz,
kopitne Anko v nos.
 
– Oton Župančič
 
Kopitljaček je igrača z dolgo zgodovino, ki ji lahko sledimo vse od starega Egipta. Običajno ima obliko ploske človeške figurice ali možička, izžagano iz tankih deščic, pa tudi lepenke ali drugega materiala. Preprosti marioneti podobna lutka je opremljena z gibljivimi udi, ki so na hrbtni strani simetrično povezani z vrvico. Če vrvico sunkovito potegnemo, kopitljaček zacepeta z rokami in nogami, kot bi skočil kvišku. 
 
Zapletenejših mehanskih igrač v preteklosti niso poznali ali pa vsaj povprečnemu otroku niso bile lahko dostopne. Zato ne preseneča, da se je kopitljaček tako priljubil mladini po vsej Evropi, še posebej pa v nemškem kulturnem prostoru, kjer ga poznajo pod imenom Hampelmann.
 
Kopitljaček je tako preprosta igrača, da je ni težko ustvariti kar doma. Vendar so se v 18. in 19. stoletju na tržišču uveljavili predvsem obrtni izdelki iz delavnic na Bavarskem in v Češkem rudogorju, krajev z močno lesnoobdelovalno tradicijo. Tedaj se je tudi dokončno izoblikoval značilni kopitljačkov lik: šaljiva podoba norčka v pisanih oblačilih in s koničastim pokrivalom.
 
Read more...

Page 6 of 6