Guided Tours, Lectures and Workshops

SVETOVNI DAN SECESIJE

There are no translations available.

Sobota, 8. junija 2019, Metelkova

Prireditve so del programa, ki obeležuje svetovni dan art nouveauja – nove umetnosti (10. junij) in 20. obletnico mednarodne mreže Réseau Art Nouveau Network. Njene ključne naloge so preučevanje, varovanje in vrednotenje art nouveauja, ki je na prelomu iz 19. v 20. stoletje zaznamovala meščansko družbo na vseh umetnostnih področjih od arhitekture, slikarstva, kiparstva in umetne obrti do gledališča in glasbe.

PROGRAM v Narodnem muzeju Slovenije – Metelkova 

Read more...

ZNANSTIVAL 2019

There are no translations available.

Sobota in nedelja, 1. in 2. junija 2019, med 10. in 18. uro na Stritarjevi ulici v Ljubljani

Narodni muzej Slovenije tudi letos sodeluje na Znanstivalu, ki ga organizira Hiša eksperimentov. Na arheozabavni raziskovalnici na Vrtu eksperimentov bomo spoznali delo arheologa ter se na hitro seznanili z nekaterimi zgodovinskimi poizkusi. Potežkali bomo viteški meč ter mu določili težišče, skušali bomo izdelati neandertalčevo piščal ter se preizkusili pri klesanju v kamen.

Kot pravijo organizatorji, je edini pogoj za udeležbo radovednost! Festival je za vse obiskovalce brezplačen.

Predavanje: Boštjan Laharnar, PO SLEDEH KELTOV NA SLOVENSKEM

There are no translations available.

Četrtek, 23. maja 2019, ob 19. uri, Foersterjev vrt za Filozofsko fakulteto Univerze v Ljubljani

Kelti so predstavljali (in še vedno predstavljajo) močno identitetno tkivo v nacionalnih zgodovinah nekaterih evropskih narodov. Toda kaj v resnici sploh vemo o staroveških, poznoprazgodovinskih Keltih in kaj o njih pove arheologija? Na predavanju dr. Boštjana Laharnarja, kustosa za prazgodovino v Narodnem muzeju Slovenije, se bomo podali po njihovih sledeh na Slovenskem in kmalu ugotovili, da je več vprašanj kot odgovorov, še več pa zakoreninjenih zablod.
 
Read more...

Vodeni ogled razstave ŽELEZNODOBNE ZGODBE S STIČIŠČA SVETOV

There are no translations available.

Četrtek, 23. maja 2019, ob 15. uri, Muzejska

Z imenitnim arheološkim gradivom iz naših krajev so na razstavi prikazane okoliščine, ob katerih so se najznačilnejši pojavi železne dobe – od metalurških tehnologij, umetnostne figuralike do avtohtonih začetkov denarnega gospodarstva in razvoja lokalnih pisav – uveljavili ter samostojno razvili na ozemlju Slovenije. Ob razstavi bomo skušali ugotoviti, kje je mesto in kakšna je vloga keltske latenske kulture znotraj dolgega prvega predkrščanskega tisočletja. Vodi dr. Boštjan Laharnar, kustos za prazgodovino v Narodnem muzeju Slovenije.

Vodstvo poteka ob sejmu akademske knjige Liber.ac.

Brezplačno.

MEDNARODNI MUZEJSKI DAN

There are no translations available.

Sobota, 18. maja 2019, Muzejska in Metelkova

Mednarodni dan muzejev praznujejo v več kot 44.000 muzejskih institucijah v več kot 158 državah sveta. Prisrčno vas vabimo v našo družbo v soboto, 18. maja. 2019, ko bo vstop na lokaciji Muzejska in Metelkova prost, številne publikacije pa bodo naprodaj s popustom.

  • PROGRAM
Read more...

Page 3 of 208