Guided Tours, Lectures and Workshops

Muzejska premiera: DR. JANEZ DRNOVŠEK

There are no translations available.

Nedelja, 11. marca 2018, ob 11. uri, Metelkova

Vljudno vas vabimo na premierni ogled občasne razstave Dr. Janez Drnovšek. Vodi soavtor razstave mag. Darko Knez.
Muzejska premiera je prvi vodeni ogled z avtorjem razstave, ki poleg klasičnega vodstva po razstavi ponuja tudi možnost poglobljenega pogovora s snovalci razstave in prijetnega klepeta.
 
Vstopnina po ceniku, za vodstvo ni doplačila.
 

Delavnica za otroke PRETEKLOST POD MIKROSKOPOM – RAZREŠIMO ZNANSTVENI PROBLEM

There are no translations available.

Sobota, 10. marca 2018, ob 11. uri, Muzejska 

Obleci belo haljo, vzemi kovček in odkrij, kakšna vprašanja se raziskovalcem porajajo pri preučevanju muzejskih predmetov. V muzejski aktovki te čaka polno nalog. Čemu služita lakmusov papir in raztopina, kaj bomo preverjali z UV svetlobo in steklom, zakaj nas bo na razstavi pričakal model topa in ali bomo uspešno prestali test barvne slepote?
 
Trajanje: 90 minut. Cena: 5,5 €. Delavnica je primerna za otroke od 6. do 11. leta. Obvezne prijave od ponedeljka do petka med 8. in 16. uro na 051 384 888 ali This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it . Število mest je omejeno.
 

 

Predavanje: dr. Mateja Kos, MED UMETNOSTJO IN ZNANOSTJO

There are no translations available.

Četrtek, 8. marca 2018, ob 17. uri, Muzejska

Umetnost in znanost nikakor nista ločeni, saj sta že stoletja povezani tesneje, kot si mislimo. Številni umetniki so pri ustvarjanju uporabljali sodobna znanstvena dognanja, od anatomije do optike. Med muzeji je zanimiv primer spoja umetnosti in znanosti  muzej ArtScience (UmetnostZnanost) v Singapurju. Njegov muzeološki koncept temelji prav na tesni povezavi obojega.  Po drugi strani pa dognanja znanosti omogočajo odkrivanje nevidnih strani umetnin. Odstrla so marsikatero tančico skrivnosti in pripomogla k ustreznejši interpretaciji. Predavateljica bo predstavila nekatere značilne primere iz zgodovine umetnosti in muzeologije.
 
 
 
Predava dr. Mateja Kos, soavtorica razstave. 

Brezplačno.

Predavanje iz cikla »Prvi torek v mesecu«: Jože Podpečnik, DEDIŠČINA ŠPORTNEGA DRUŠTVA TABOR (1907–2017)

There are no translations available.

Torek, 6. marca 2018, ob 18. uri, Metelkova

Športno društvo Tabor (1907–2017), ki obeležuje 110 let delovanja društva in 90 let sokolskega doma na Taboru, je s svojim športnim, izobraževalnim, družabnim in kulturnim udejstvovanjem pustilo bogato sled. Ohranjena materialna dediščina sokolskega, telesnovzgojnega oz. športnega društva na Taboru priča o njegovi kreativni in ambiciozni športni in družbeni dejavnosti, ki presega lokalne meje in pomeni pomemben del nacionalne športne zgodovine. Narodni muzej Slovenije hrani več kot 50 predmetov, ki pričajo o pestri športni in družbeni dejavnosti društva, ki je bilo ves čas vpeto v širši družbeni prostor. 

Predava mag. Jože Podpečnik, kustos v Narodnem muzeju Slovenije. 
 
 
Brezplačno.
 

Demonstracije KEMIJSKIH POIZKUSOV na razstavi PRETEKLOST POD MIKROSKOPOM

There are no translations available.

Sobota, 3. marca 2018, ob 11. uri, Muzejska

Vljudno vas vabimo na demonstracije kemijskih poizkusov na razstavi PRETEKLOST POD MIKROSKOPOM. Naravoslovne raziskave v muzeju. Demonstracije izvaja dr. Eva Menart, konservatorka-restavratorka v Narodnem muzeju Slovenije.

Vstopnina po ceniku, za udeležbo ni doplačila.

 

Page 8 of 182