Vodstva, predavanja, delavnice

Vodeni ogled DRAGOCENOSTI Narodnega muzeja Slovenije

Sobota, 18. maja 2019, ob 13. uri, Muzejska

Na vodenem ogledu bomo spoznali najpomembnejše predmete na stalnih arheoloških razstavah v Narodnem muzeju Slovenije.

Vodstvo poteka v sklopu Mednarodnega muzejskega dneva.

Brezplačno.

Na fotografiji: Neandertalčeva piščal iz Divjih bab, 60.000 let pred sedanjostjo

Najstarejše glasbilo na svetu, 60.000-letna piščal, je dragocenost svetovnega pomena. Najdena je bila med arheološkimi izkopavanji najdišča Divje babe blizu Cerknega. Piščal iz Divjih bab je edina odkrita piščal na svetu, ki jo je izdelal neandertalec. Od drugih podobnih piščali, ki so delo anatomsko modernega človeka, je starejša okrog 20.000 let.

Vodeni ogled DRAGOCENOSTI Narodnega muzeja Slovenije – Metelkova

Sobota, 18. maja 2019, ob 16. uri, Metelkova

Na vodenem ogledu bomo spoznali najpomembnejše predmete na stalni razstavi Zgodovinske in umetnostne zbirke v Narodnem muzeju Slovenije – Metelkova.

Vodstvo poteka v sklopu Mednarodnega muzejskega dneva.

Brezplačno.

Na fotografiji v ospredju: ploščni oklep Valentina Siebenbürgerja, 16. stoletje

Gre za edini originalni, tako rekoč v celoti ohranjen primer pravega »viteškega« oklepa na Slovenskem. Izdelan je bil po meri za premožnega bojevnika plemenitega rodu, ki se je vojskoval kot težko oboroženi konjenik. Izdelava celopostavnega oklepa iz jeklene pločevine je zahtevala brezhibno obvladovanje kovaške obrti, odlično poznavanje človeške anatomije in čut za ergonomijo.

ŽIVA ODKRIVA, nagradna pustolovščina za družine

Sobota, 18. maja 2019, od 10. do 18. ure, Muzejska in Metelkova

Otroci, pripeljite starše v muzej in potepanje po razstavah spremenite v raziskovalno dogodivščino! Poiščite najznamenitejše muzejske predmete in sodelujte v žrebanju za prikupno knjižno nagrado. Pridružite se kadar koli!

Pustolovščina poteka v sklopu Mednarodnega muzejskega dneva.

Brezplačno.

Preteklost na dotik: ANTIČNI MODNI TRENDI – PREOBLECI SE V RIMLJANA!

Sobota, 18. maja 2019, od 14. do 16. ure, Muzejska

Sobotni obisk muzeja si lahko popestrite z antičnimi modnimi trendi. S pomočjo muzejskih vodnikov si ogrnite togo, tuniko ali palo in se preoblecite v Rimljane.
 
Pridružite se lahko kadar koli med 14. in 16. uro. Program poteka v sklopu Mednarodnega muzejskega dne.
 
Brezplačno.

SKUPNA VSTOPNICA – MUZEJSKA PLOŠČAD METELKOVA

Posebna ponudba od 8. februarja do 18. maja 2019, Metelkova

Oglejte si 3 muzeje in predstavo v Kinoteki – za ceno ene vstopnice!

Obiskovalec, ki kupi vstopnico v enem izmed treh muzejev na ploščadi Metelkova (Narodni muzej Slovenije – Metelkova, Muzej sodobne umetnosti Metelkova, Slovenski etnografski muzej) ali vstopnico za predstavo v Kinoteki na Miklošičevi 28, ima prost vstop v ostale muzejske ustanove na ploščadi na dan nakupa vstopnice*.*V primeru, da nakup skupne vstopnice opravite v Kinoteki tik pred večeno predstavo, ko so muzeji že zaprti, lahko Narodni muzej Slovenije – Metelkova obiščete tudi dan po nakupu vstopnice.
 

DAN SOSEDA

Četrtek, 16. maja 2019, Metelkova

Namen dneva je povezati prebivalce in ustanove v četrti Tabor in širše, da bi se bolje poznali in bolje sodelovali, da bi vsaj en dan v letu preživeli skupaj v prijetnem druženju in ustvarjanju. S tem se krepijo dobri sosedski odnosi in medgeneracijska vzajemnost. Ti odnosi oplemenitijo družbeno življenje in prispevajo k dvigu kakovosti bivanja. Pridružite se nam!

PROGRAM (pdf, 775 KB)

 

MEDNARODNI DAN DRUŽIN

Sreda, 15. maja 2019, Muzejska in Metelkova

Ob mednarodnem dnevu družin vas vabimo, da dan preživite v naši družbi. Brezplačno si oglejte vse stalne in občasne razstave, katerih sestavni deli so tudi Živini kotički, ki muzejske pripovedi predstavljajo prilagojeno mlajšim in družinam.

Prost vstop za družine!

Vodeni ogled razstave V DOBRIH ROKAH. 60 let Oddelka za konserviranje in restavriranje Narodnega muzeja Slovenije

Nedelja, 12. maja 2019, ob 11. uri, Metelkova

Delo muzejskih konservatorjev-restavratorjev je širši javnosti precej neznano. Z razstavo ob 60-letnici oddelka predstavljamo bogato zgodovino konserviranja-restavriranja muzejskega gradiva in tudi kritično ovrednotenje nekaterih preteklih posegov.
 
Vstopnina po ceniku, za vodstvo ni doplačila.

 

Predavanje iz cikla »Prvi torek v mesecu«: Miran Pflaum, KOPIJE TAKE IN DRUGAČNE. BESEDA O MUZEJSKI KOPISTIKI

Torek, 7. maja 2019, ob 18. uri, Metelkova

Kopistika je ena od temeljnih veščin, nujnih za kakovostno muzejsko konserviranje-restavriranje. Z njo javnosti pojasnimo in predstavimo delno ohranjeno ali močno poškodovano gradivo. S kopijami nadomestimo originale, kadar pogoji razstavljanja ne zadostijo kriterijem, ki jih zahtevamo za originalne predmete. Kopije muzejskih predmetov omogočajo čutno izkušnjo, ki jo danes pogosto vključujemo v razstave; v muzejski delavnici narejene kopije omogočajo izdelavo replik za potrebe muzejske trgovine … Predavatelj bo predstavil osnovne terminološke pojme in primere izdelave najrazličnejših muzejskih kopij.

Fotografija: Irma Langus Hribar

Več ...

Stran 3 od 116