SPOROČILO ZA JAVNOST: CLAUSTRA ALPIUM IULIARUM – skrivnostna zapuščina starih Rimljanov

Četrtek, 18. januar 2018

CLAUSTRA ALPIUM IULIARUM – skrivnostna zapuščina starih Rimljanov
Potujoča razstava

Ljubljana, 18. 1. 2018; Danes so v Narodnem muzeju Slovenije odprli potujočo razstavo Claustra Alpium Iuliarum – skrivnostna zapuščina starih Rimljanov, ki prikazuje poznorimski obrambni sistem, največji rimskodobni arhitekturni podvig na ozemlju današnje Slovenije.

Zanimiva besedila o tej enkratni kulturni dediščini dopolnjujejo številne digitalne 3D rekonstrukcije, zemljevidi, ilustracije in fotografije. V okviru panojske razstave je na ogled tudi dokumentarni film.
 
 
Več ...

SPOROČILO ZA JAVNOST: ŽELEZNODOBNE ZGODBE S STIČIŠČA SVETOV

Sreda, 20. decembra 2017

ŽELEZNODOBNE ZGODBE S STIČIŠČA SVETOV
Novi del stalne razstave

Ljubljana, 20. 12. 2017; Jutri bodo v Narodnem muzeju Slovenije slovesno odprli najnovejši del stalne arheološke razstave Železnodobne zgodbe s stičišča svetov
 
Razstava je časovno umeščeno med zgodbe iz starejše prazgodovine in zgodbe iz rimske dobe. Čeprav v srednjeevropski arheologiji velja, da prazgodovina obsega tudi železno dobo, so razstavo zasnovali ločeno od časa kamene, bakrene in bronaste dobe, saj izjemno, obsežno in kakovostno železnodobno arheološko gradivo z ozemlja Slovenije brez dvoma zasluži posebno obravnavo. 
 
Več ...

SPOROČILO ZA JAVNOST: Nagrado Slovenskega arheološkega društva za življenjsko delo je prejela dr. Neva Trampuž Orel

Torek, 19. decembra 2017

Slovensko arheološko društvo je danes podelilo odličja za leto 2016.
Nagrado Slovenskega arheološkega društva za življenjsko delo je prejela dr. Neva Trampuž Orel, sodelavka Narodnega muzeja Slovenije v pokoju, za izjemne dosežke na področju arheometrije. Rezultati arheometričnih raziskav, ki jih je vodila, so odstrli povsem nove poglede na razvoj prazgodovinske metalurgije ter hkrati gospodarskega potenciala in trgovine tega območja v bronasti dobi. 
 
Več ...

Novinarska konferenca in Dan odprtih vitrin pred odprtjem razstave ŽELEZNODOBNE ZGODBE S STIČIŠČA SVETOV

Sreda, 20. decembra 2017, ob 11. uri v Narodnem muzeju Slovenije, Muzejska

Vabimo vas na NOVINARSKO KONFERENCO in DAN ODPRTIH VITRIN pred odprtjem novega dela stalne razstave Železnodobne zgodbe s stičišča svetov.

Na novinarski konferenci bodo sodelovali:

•    mag. Barbara Ravnik, direktorica Narodnega muzeja Slovenije,
•    mag. Gorazd Lemajič, vodja razstavnega projekta in oblikovalec razstave,
•    dr. Boštjan Laharnar, soavtor razstave in kataloga, in
•    dr. Peter Turk, soavtor razstave in kataloga.

Prisotni bodo tudi drugi sodelujoči, ki bodo z veseljem odgovarjali na vaša vprašanja.

Po novinarski konferenci vas vabimo na DAN ODPRTIH VITRIN: ponujamo vam izjemno priložnost, da si v družbi s kustosi izbrane predmete lahko ogledate čisto od blizu. Predmete si boste v odprtih vitrinah lahko ogledali in posneli kadarkoli med 11. in 13. uro.

Več ...

SPOROČILO ZA JAVNOST: NA PERGAMENTU IN PAPIRJU. Rokopisi in tiski iz mariborskih zbirk

Četrtek, 7. decembra 2017

V Ljubljano prihajajo na obisk najlepši spomeniki srednjega veka in renesanse, kar jih hranijo Nadškofijski arhiv Maribor, Pokrajinski arhiv Maribor in Univerzitetna knjižnica Maribor. Od 8. decembra 2017 do 8. februarja 2018 jih bomo lahko v Narodnem muzeju Slovenije – Metelkova občudovali na razstavi NA PERGAMENTU IN PAPIRJU. Rokopisi in tiski iz mariborskih zbirk.
 
Razstavljeni rokopisi in zgodnji tiski so nastali v različnih krajih in obdobjih, zato so njihove podobe mnogotere: razstavljeni so dokumenti iz papeške pisarne v Rimu, rokopisi iz kraljevskih delavnic Prage in Dunaja pa tudi knjige, ki so jih natisnili v velikih tiskarnah in so jim slikarski okras dodali spretni mojstri peresa in čopiča.
 
O stoletjih med Brižinskimi spomeniki in Primožem Trubarjem prevladuje vtis, da so bili ljudje skorajda nepismeni in da so bile knjige odsotne. Res so bile redke in dragocene, a bile so. Iz časov pred petsto ali celo osemsto leti je na razstavi približno petindvajset rokopisnih in tiskanih spomenikov s slikarskim okrasom, nekatere dragocenosti med njimi še nikoli niso bile predstavljene javnosti. Vsako delo po svoje razkriva občutek prepisovalcev, knjižnih slikarjev in knjigovezov, ki so prispevali svoj delež k popolnosti in lepoti knjige.
 
Več ...

Stran 8 od 31