PRIHAJAJO PROSTOZIDARJI

Ljubljana, 16. februarja 2017

Priprave na občasno razstavo o prostozidarstvu v našem prostoru so v polnem teku. V Narodnem muzeju Slovenije – Prešernova bodo od 28. februarja do 14. maja na ogled predmeti, ki jih hranita Narodni muzej Slovenije in Arhiv Republike Slovenije. Obiskovalci bodo lahko spoznali pomen simbolov in vrednote, ki jih spoštujejo v prostozidarskih ložah. 

Postavitev razstave je zasnovana popolnoma drugače, kot smo vajeni. Obiskovalec bo poleg ogleda razstavljenih eksponatov skozi skrbno oblikovan razstavni prostor simbolično prehodil pot od teme k svetlobi, od neznanja k znanju. 
 
Več ...

V SPOMIN PROF. MIRKU KAMBIČU

Ljubljana, 13. februarja 2017
 
Prof. Mirko Kambič in njegovo sodelovanje z Narodnim muzejem Slovenije 
 
V Narodnem muzeju Slovenije je za profesorjem Kambičem ostala žlahtna sled: materialna, ki je zaznamovala muzejski fotografski fond, in duhovna – blagodejni fluid, ki ga je izžarevala njegova osebnost; notranji mir in harmonijo je namreč ugledni strokovnjak vzpostavljal ne le v sebi, ampak tudi v svoji okolici, med nami. 
 
Več ...

RAZPIS: Mladi ambasadorji keramike

Mladi umetniki, oblikovalci, zgodovinarji, umetnostni zgodovinarji,
kustosi / kuratorji in raziskovalci, pozor!


Vabimo vas, da se prijavite na tekmovanje za mlade ambasadorje keramike Future Lights in Ceramics, ki poteka pod okriljem evropskega projekta Keramika in njene dimenzije v okviru sheme Ustvarjalna Evropa.
Izbrani kandidati se bodo udeležili interdisciplinarne delavnice, kjer bodo oplemenitili in povezali svoja znanja z različnih področij in ustvarjanje na področju keramike. Kot razstavljavci bodo sodelovali na pomembnem sejmu Ambiente v Frankfurtu, ki ga obišče več kot 134.000 obiskovalcev iz 150 držav.

Več ...

PRIPRAVE NA RAZSTAVO V POLNEM TEKU

Ljubljana, 25. januarja 2017

Razstava Poti samurajev. Japonsko orožje in bojevniška kultura na SlovenskemNarodni muzej Slovenije, maj–oktober 2017
 
Med pripravami na razstavo Poti samurajev, ki jo bomo odprli maja 2017, je Narodni muzej Slovenije ponovno obiskal g. Massimo Rossi, mojster poliranja in izvedenec za ovrednotenje starodavne japonske oborožitve. Tokrat smo mu v obdelavo zaupali enega najzanimivejših muzejskih rezil, in sicer vakizaši ali kratki meč, ki ga je okrog leta 1560 skoval mojster Kanenaga iz šole Mino
 
S tradicionalnim postopkom poliranja na finih brusnih kamnih je meču povrnil prvotni sijaj in funkcionalnost, očesu pa je razkril tudi zapleteno strukturo rezila, ki pomeni svojevrsten podpis mojstra oziroma njegove delavnice. Kanenagov vakizaši je tako prvi in doslej edini primerek japonskega hladnega orožja v zbirki Narodnega muzeja Slovenije, ki je bil v sklopu restavriranja obdelan v skladu z japonskim izročilom. Za varno hrambo smo ga namestili v posebej za to izdelano nožnico (shirasaya).
 
Več ...

IŠČEMO: Slovensko modernistično steklo

Ljubljana, 14. decembra 2016

Svoje znanje o slovenskem oblikovanju stekla bi radi dopolnili, zato vas vabimo k sodelovanju!

Modernistično steklo je v naših muzejskih zbirkah dokaj redko. Ker je bilo največkrat izdelano za vsakdanjo rabo, se je uničilo in izgubilo – tako kot večina drobnih in na prvi pogled nepomembnih vsakdanjih predmetov.

Morda doma hranite katerega izmed kosov, ki so na priloženih fotografijah? Te predmete iščemo, ker želimo dopolniti naše znanje o slovenskem oblikovanju stekla, jih dokumentirati in postaviti na ogled, vas pa vabimo, da nam pri tem pomagate!

Več ...

Stran 10 od 27